Τρέχουν… οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, με την κυβέρνηση να οδηγείται στις τελικές επιλογές ως προς τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά και τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου και του διευθύνοντος συμβούλου Ριχάρδου Λαμπίρη. με τη συμμετοχή στελεχών των συμβούλων ιδιωτικοποίησης της UBS, Tράπεζας Πειραιώς και του νομικού γραφείου Ποταμίτης Βεκρής.
Πηγές αναφέρουν ότι ο υφυπουργός επιδίωξε να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα εξεταζόμενα σενάρια της ιδιωτικοποίησης και ιδίως υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, όπως αυτό είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω σχέδιο ορίζει την απόσχιση των υποδομών με τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ, αλλά και σε διεθνή έργα, να μεταφέρονται σε μία εταιρεία, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και την παραμονή στη ΔΕΠΑ, η οποία μετονομάζεται σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, των συμμετοχών στην ΕΠΑ Αττικής και των δραστηριοτήτων εμπορίας σε διεθνή έργα, όπως και των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, της αεριοκίνησης και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο της ιδιωτικοποίησης θέλει να διατηρούνται οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες αλλά με την πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών, τα οποία ίσως να ανέλθουν και στο 65%. Το δεύτερο σενάριο θέλει να δημιουργείται μία εταιρεία τύπου holding, που θα έχει υπό τη σκέπη της τις δύο προαναφερόμενες θυγατρικές.
Πάντως, το πλέον σίγουρο είναι ότι το υπουργείο ΠΕΝ θέλει να τροποποιήσει το νόμο Σταθάκη για τη ΔΕΠΑ, και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Από κει και πέρα, ένα ανοικτό ζήτημα παραμένει η συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ, τα οποία έχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Και αν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς πώλησης, ιδίως της ΔΕΠΑ Εμπορίας, και αν είναι διατεθειμένα να πωλήσουν το μερίδιό τους στις Υποδομές.