Προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Μάτι και στις γύρω περιοχές κατέθεσαν εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών που δημιουργήθηκαν μετά την πυργκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Οι θέσεις παρουσιάστηκαν στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται η σχετική ΠΝΠ.
“Πρέπει να υπερβείτε τον πολιτικό σας εαυτό και να είστε αρωγοί στα προβλήματα μας. Στην περιοχή μας έγινε πόλεμος, υπάρχουν νεκροί, σπίτια κατεστραμμένα. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι όλα να αποκατασταθούν” επεσήμανε η Εμη Κροκίδη από τη Συντονιστική Επιτροπής των συλλόγων και των κατοίκων του Νέου Βουτζά. Για να επισημάνει πως “όλα τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να ξαναχτιστούν, εκτός από τις περιπτώσεις καραμπινάτης παρανομίας”.
“Να βελτιωθούν τα μέτρα στήριξης των εγκαυματιών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο” επεσήμανε ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ). Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης των αποκλειστικών νοσοκόμων και σε άλλα δράσεις .
Για 3.000 κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές μίλησε η Βαρβάρα Κασσελούρη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ). “Το νομοθετικό έλεγχο ολοκληρώθηκε γρήγορα” σημείωσε, ενώ τόνισε πως ο ρυθμός έκδοσης είναι χαμηλός. Ενδεικτικά ανέφερε πως μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είχαν προχωρήσει 500 άδειες σε σύνολο 900 αιτήσεων που είχαν κατατεθεί. Από την πλευρά του ο Χρήστος Αναγνώστου επεσήμανε πως η περισυλλογή του αμιάντου είναι στο 40% με 45%, ενώ η υλοτόμηση είναι κοντά στο 70%.
Σε θέματα που αφορούν στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Μαραθώνα αλλά και σε άλλες περιοχές αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών πληγέντων της περιοχής. Εκπρόσωποι των συντονιστικών κατοίκων αναφέρθηκαν σε μία ευρεία γκάμα ζητημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και περιπτώσεις που σχετίζονται με τα δασικά.
Υπήρξαν εκπρόσωποι των κατοίκων που αναφέρθηκαν σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τους δασικούς χάρτες και σε κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί δασικές. Μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για το με βάση ποιους δασικούς χάρτες πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία (καθώς υπήρξαν διαφορετικές προτάσεις, δηλαδή αν πρέπει αυτό να γίνουν με βάση τους δασικούς χάρτες του 1945 ή αυτούς της δεκαετίας του 1970).
Η συζήτηση ήρθε και στο μοιραίο οικόπεδο όπου κάηκαν όσοι βρέθηκαν στο σημείο και στο θάνατο του 13χρονου κοριτσιού , που επιχειρώντας να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα έπεσε από γκρεμό 6 μέτρων. Για τα τραγικά αυτά γεγονότα υπήρξαν αναφορές, με εκπροσώπους φορέων να καταθέσουν τη δική τους οπτική. Για παράδειγμα ο κ. Φράγκος εκπρόσωπος συλλόγου για το Κόκκινο Λιμανάκι ακούγοντας άλλον εκπρόσωπο φορέα να αναφέρεται στο τραγικό περιστατικό του εγκλωβισμού ανθρώπων στο τραγικό οικόπεδο , υποστήριξε ότι υπήρχε δίοδος προς τη θάλασσα αλλά είπε ότι δεν είχε καθαριστεί.