Moody’s: Μεγάλη αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας

Μέτρια θεσμική ισχύ, χαμηλή δημοσιονομική και υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων λόγω τραπεζών "βλέπει" ο οίκος. Μιλά για δυσμενή δημογραφικά και χαμηλές επενδύσεις, αλλά και βελτιωμένες επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Moody’s: Μεγάλη αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας

Τα δυσμενή δημογραφικά και οι χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ υπάρχει υψηλό επίπεδο ευπάθειας της χώρας σε κινδύνους γεγονότων, κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει στην περιοδική της έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει παράλληλα τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ήπια δομή του χρέους της χώρας.

Διευκρινίζεται πως στην συγκεκριμένη έκθεση δεν εμπλέκεται κάποια επιτροπή αξιολόγησης και η δημοσιοποίησή της δεν συνιστά ενέργεια πιστοληπτικής αξιολόγησης ούτε αποτελεί ένδειξη για κάποια αλλαγή αξιολόγησης στο κοντινό μέλλον.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Moody’s στην περιοδική της έκθεση, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1) στηρίζεται από την «μέτρια» οικονομική ισχύ της χώρας, αντανακλώντας τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου συγκριτικά με άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα αξιολόγησης, μια μετρίου μεγέθους οικονομία με μέτρια επίπεδα διαφοροποίησης που εξισορροπείται από την σημαντική ακόμα αβεβαιότητα ως προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών καθώς και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων και αποταμιεύσεων.

Η «μέτρια (-)» θεσμική ισχύς της Ελλάδας λαμβάνει υπ’ όψιν τις αδύναμες ακόμα επιδόσεις της χώρας για το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτές μετρώνται από τους δείκτες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Worldwide Governance), που εξισορροπούνται από την βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση και την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Η «χαμηλή (+)» δημοσιονομική ισχύς αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης, το οποίο εξισορροπείται από την ήπια δομή του χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρές ωριμάνσεις.

Η «υψηλή (+)» ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων, οφείλεται στους κινδύνους του τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v