Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «ιταλική συνταγή» η προσέλκυση ξένων πλουσίων

Φορολογικά κίνητρα «ιταλικού τύπου» δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο την μόνιμη διανομή ξένων πλουσίων στη χώρα μας. Τα μεγάλα δυνητικά οφέλη για την οικονομία και ο σκληρός ανταγωνισμός των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Με «ιταλική συνταγή» η προσέλκυση ξένων πλουσίων

Με έντονο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση πλούσιων αλλοδαπών και τη μόνιμη διαμονή τους στη χώρα μας. Η κυβερνητική αυτή πρόθεση αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά το προσεχές φθινόπωρο, μέσα από το δεύτερο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, το Υπουργείο προσανατολίζεται στο να θεσπίσει σταθερή φορολογική επιβάρυνση 100.000 ευρώ για τα εκτός χώρας εισοδήματα των ξένων πολιτών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ακολουθώντας το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο».

Με απλά λόγια, όσοι ξένοι πολίτες αποκτήσουν «μόνιμη διανομή» στη χώρα μας, θα φορολογούνται πλήρως για τα τυχόν εισοδήματά τους στην Ελλάδα και με 100.000 ευρώ για τις λοιπές ανά τον κόσμο αποδοχές τους, όσες κι αν είναι αυτές.

Αντίθετα, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ίδιοι ξένοι όχι μόνο φορολογούνται πλήρως για τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα, αλλά επιβαρύνονται επιπλέον για τα διεθνή έσοδά τους, σαν να τα είχαν αποκτήσει και αυτά στη χώρα μας (φορολογικές επιβαρύνσεις Ελλάδας μείον εκείνες που παρακρατήθηκαν στο εξωτερικό). Έτσι, με δεδομένο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους «πρωταθλητές» των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι ξένοι πλούσιοι «τσεκουρώνονται» για όσα εισοδήματά τους προέρχονται από χώρες χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, και προτιμούν σήμερα άλλες χώρες για εγκατάσταση, ενώ ακόμη και Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν μόνιμη κατοικία σε άλλα κράτη.

Σε κάθε περίπτωση, η μόνιμη διαμονή ξένων πλούσιων πολιτών αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, όχι μόνο στο φορολογικό πεδίο (σήμερα δεν εισπράττουμε σχεδόν τίποτε από τη συγκεκριμένη πηγή), αλλά κυρίως από τις έμμεσες επιδράσεις που θα έχει στην αγορά ακινήτων, στην κατανάλωση, στην απασχόληση, στις ιατρικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες διασκέδασης και σίγουρα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως τέτοιες προτάσεις είχαν κατατεθεί από παράγοντες της αγοράς στις ελληνικές κυβερνήσεις πριν ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χωρίς ωστόσο να έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

«Κάθε ξένος πλούσιος με την οικογένειά του, ενδεχομένως να ισοδυναμεί σε βάθος χρόνου με το όφελος αρκετών χιλιάδων τουριστών που θα έρθουν κάποιες φορές στη ζωή τους, για λίγες ημέρες τον χρόνο, στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο στην πράξη, δηλαδή πόσους πλούσιους αλλοδαπούς θα μπορέσει να προσελκύσει, καθώς αντίστοιχα προγράμματα διαθέτουν εδώ και χρόνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.

«Διαθέτουμε ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, λόγω του κλίματος, της ομορφιάς της χώρας, των χαμηλών τιμών στα ακίνητα, των υποδομών. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αρκετές χώρες φαίνεται πως προσφέρουν υψηλότερα φορολογικά κίνητρα από αυτά που θα δώσουμε εμείς. Πάντως, ακόμη και το δύσκολο ιταλικό μοντέλο που φαίνεται πως θα επιλέξουμε, θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος για παράδειγμα απαλλάσσει φορολογικά πλήρως τα εκτός χώρας εισοδήματα των ξένων πολιτών, ενώ παράλληλα προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτώνται στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v