Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές χαιρετίστηκε από τους αναλυτές ως θετική για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά κάποιοι εκφράζουν προβληματισμούς για το πόσο πρακτικοί είναι οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης της φορολογίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ο οίκος Standard and Poor's σε ανάλυσή του.
Τα «κόκκινα δάνεια»
Ο Μητσοτάκης, και ο ίδιος πρώην τραπεζίτης, πρέπει να αναλύσει τα σχέδια για το ξεκαθάρισμα στις τράπεζες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν ακόμη κόκκινα δάνεια, ύψους 80 δισ. ευρώ, αν και έχουν πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις που έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού, μέσω πωλήσεων δανείων και δημοπρασιών ακινήτων.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Μητσοτάκη επικεντρώνονται σε μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες, με τη σταδιακή μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 20% από 28% να είναι δομικό στοιχείο της προεκλογικής του καμπάνιας. Επίσης, έχει δεσμευτεί να προωθήσει πιο επιθετική υλοποίηση φιλικών προς την ανάπτυξη δομικών μεταρρυθμίσεων και οι αναλυτές, μέχρι στιγμής, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από αυτά που βλέπουν.
Ο Jonas Floriani, αναλυτής της Axia Ventures, σχολιάζει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι «εποικοδομητική» για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά για πιο αναλυτικές προβλέψεις θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις κινήσεις της ΝΔ για τις τράπεζες.
«Όποιες μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίξουν και τις τράπεζες», υπογραμμίζει.
Ο Plamen Tonchev, στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και τακτικός σχολιαστής της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το πώς θα κινηθεί ο τραπεζικός κλάδος με μια κυβέρνηση ΝΔ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια.
Η λύση της bad bank
Η ιδέα ενός οχήματος «ειδικού σκοπού», αντίστοιχο της bad bank που εφαρμόστηκε σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών τέθηκε από την κεντρική τράπεζα στα τέλη του 2018.
Σε γενικές γραμμές, η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και μια σειρά θετικών ειδήσεων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αναμένεται να καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικότερη στα μάτια των ξένων επενδυτών, όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής.
«Είναι σίγουρο ότι η ροή των ειδήσεων μετά τις εκλογές και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης τον Αύγουστο, η άρση των capital controls και ο διορισμός τεχνοκρατών σε βασικά υπουργεία θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών σε υψηλά επίπεδα», υπογραμμίζει.
Περιορισμένα περιθώρια για μειώσεις φόρων
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά μέχρι στιγμής το 2019, ξεκινώντας το ράλι τον Φεβρουάριο, λόγω των αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο. Μερίδα ξένων επενδυτών ξεκίνησαν τότε να ενισχύουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές.
Ομως ενώ οι περισσότεροι αναλυτές επαινούν τη φιλική προς το επιχειρείν ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχουν πειστεί όλοι. Ενώ οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους, ίσως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, σε μια χρονική στιγμή που οι πιστωτές της χώρας έχουν ακόμη τον έλεγχο των οικονομικών υποθέσεων της χώρας, όπως γράφει σε έκθεσή του το Oxford Economics. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια για τα μέτρα που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρει.
Εάν η Ελλάδα δεν αναδιαρθρώσει το χρέος της και τον προϋπολογισμό της, δύσκολα θα αποκλίνει από μια «αναιμική» ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.