Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Δύο «καυτές πατάτες» για τη νέα κυβέρνηση

Η μάχη του 5G και των κεραιών κινητής, στα πρώτα μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Το τεχνολογικό στοίχημα, η απειλή προστίμων εκατομμυρίων για τις εταιρείες του κλάδου και τα σενάρια για τη διάθεση του φάσματος.

Telecoms: Δύο «καυτές πατάτες» για τη νέα κυβέρνηση

Η προώθηση του σχεδίου νόμου για τις κεραίες και οι διαγωνισμοί για τις συχνότητες που χρειάζεται η κινητή τηλεφωνία πέμπτης γενιάς (5G) αποτελούν δύο από τα πρώτα μέτωπα της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για δύο αλληλένδετες υποθέσεις από τις οποίες θα κριθεί και η ταχύτητα με την οποία η χώρα μας θα κινηθεί προς το 5G και γενικότερα προς τις νέες τεχνολογίες.

Το θέμα των κεραιών δεν αφορά μόνο την κατάθεση του «παγωμένου» σχεδίου νόμου που είχε προετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να διευκολυνθεί η εγκατάσταση πλήθους νέων κεραιοσυστημάτων που απαιτεί το 5G. Αφορά και τη νομιμοποίηση περίπου 800 υφιστάμενων κεραιών και των τριών εταιρειών που λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι «υπό καθεστώς δήλωσης» και βρίσκονται πλέον στον αέρα, ζήτημα για το οποίο κατά πληροφορίες βρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση, με τη συγκατάθεση και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η διοίκηση της ΕΕΤΤ συμφώνησε να γίνουν σταδιακά οι ακροάσεις για τις κεραίες, με την ελπίδα πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα λύνει το πρόβλημα. Με βάση τη σημερινή νομοθεσία, οι εταιρείες απειλούνται με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ! Η συμφωνία με την ΕΕΤΤ προβλέπει πως οι ακροάσεις για το 30% των κεραιών που είναι αδειοδοτικά στον αέρα θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου, για το άλλο 30% στις 31 Δεκεμβρίου και για το υπόλοιπο 40% στα μέσα του 2020.

Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει λυθεί και ο γόρδιος δεσμός για το μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα μας για την παραχώρηση των συχνοτήτων που χρειάζεται η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς. Προ ημερών, η ΕΕΤΤ προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει την επιτροπή στη διαδικασία, με τις προσφορές να υποβάλλονται στις 12 Ιουλίου.

Ομως η συζητήση για το μοντέλο αδειοδότησης θα είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν δύο πλευρές: Κάποιοι που θεωρούν πως το δημόσιο μπορεί να εισπράξει σημαντικά ποσά από τη διάθεση του φάσματος, με βάση τα παραδείγματα χωρών όπως η Ιταλία, η Γερμανία (πρόσφατα παραχώρησε συχνότητες για το 5G έναντι 6,5 δισ. ευρώ!) κ.α.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες, όπως δηλώνει και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, θεωρούν πως «η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία», «δεν έχει ούτε την οικονομία, ούτε τη βιομηχανία της Γερμανίας». Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει πως η διάθεση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για το 5G πρέπει να ενταχθεί σε μια γενικότερη στρατηγική για την ανάπτυξη και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας, είτε πρόκειται για το δημόσιο είτε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τόσο το δημόσιο όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατατάσσονται σε χαμηλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Στεφανόπουλος υποστηρίζει πως η αύξηση της χρήσης, ώστε να αξιοποιηθούν και οι μελλοντικές επενδύσεις των εταιρειών στο 5G, συνδέεται στενότατα με την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής. Ενα παράδειγμα, όπως λέει, είναι η ηλεκτρονική πιστοποίηση/ταυτοποίηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με το δημόσιο, ώστε η σημερινή γραφειοκρατία να αντικατασταθεί από συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.

Προσθέτει πως η πέμπτη γενιά της κινητής τηλεφωνίας, λόγω χαρακτηριστικών όπως η δυνατότητα γρήγορης μετάδοσης δεδομένων (ειδικά στο «ανέβασμα») και ταχύτερης απόκρισης, μπορεί να αλλάξει ολόκληρες βιομηχανίες όπως ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών. Στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει την εμπειρία που έχουν οι επισκέπτες στους αρχαιολογικούς μας χώρους μέσω τεχνολογιών όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality - AR), οι τρισδιάστατες προβολές μέσω του κινητού τηλεφώνου κ.λπ. Βέβαια οι εφαρμογές που συνδέονται με το 5G επεκτείνονται από τον έλεγχο αυτόνομων οχημάτων (χωρίς οδηγό) μέχρι τη διαχείριση πολύπλοκων βιομηχανικών διαδικασιών.

Οι συχνότητες που πρόκειται να διαθέσει η ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη του 5G στη χώρα μας βρίσκονται στη ζώνη των 700 MHz (αξιοποιείται σήμερα από τις Ενοπλες Δυνάμες και τα τηλεοπτικά κανάλια), των 1.500 MHz, των 2.100 MHz (ήδη το χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής), των 3.200 MHz και των 26,000 MHz. Θεωρείται σίγουρο πως το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων θα παραχωρηθεί σταδιακά μέσω διαγωνισμών, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v