Σε απογραφή αλλά και λεπτομερή ενημέρωση των ασφαλισμένων του για την πορεία των οικονομικών του, προχωρά το ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ).
Ήδη, η διοίκηση του ταμείου, το οποίο λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προχώρησε στην αποστολή ενημερωτικών εντύπων προς τα περίπου 27.000 μέλη του, όπου αναλύεται η οικονομική κατάσταση του ΤΑΥΦΕ, η αύξηση της περιουσίας του κατά 69,2 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία και η πορεία απονομής των εφάπαξ. Παράλληλα βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τη διαδικασία απογραφής που ξεκινά άμεσα, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μητρώου που ήδη έχει δημιουργηθεί.
Αναλυτικά, στο πολυσέλιδο ενημερωτικό που εστάλη σε κάθε έναν ασφαλισμένο αναφέρεται ότι το ΤΑΥΦΕ μέσα σε μια πενταετία αύξησε την περιουσία του κατά 166%. Ειδικότερα, από το 2014 που υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) το Ταμείο πέτυχε από 41.623.727 ευρώ να φτάσει στα 110.891.732 ευρώ την 31.12.2018. Πρόκειται για μια αύξηση 69.268.005 ευρώ, που όπως επισημαίνει η διοίκηση, επιτεύχθηκε εν μέσω κρίσης. Τα έσοδα από εισφορές αυξήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο, κατά 14,5%.
Η διοίκηση εκτιμά μάλιστα ότι η δημιουργία μητρώου οφειλετών αλλά και το γενικότερο νοικοκύρεμα που επιχειρήθηκε, έχουν αποδώσει καρπούς, οι οποίοι θα ήταν ακόμη καλύτεροι, εάν κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν είχαν υποστεί καθίζηση οι μισθοί που καταβάλλονται στον χώρο του φαρμάκου. Ρόλο στην πορεία των οικονομικών του Ταμείου, σύμφωνα με τη διοίκηση, διαδραμάτισε και η επένδυση που πραγματοποιήθηκε προ δεκαετίας σε Ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του Ταμείου και προσωπικά ο ιδρυτής του Γεράσιμος Κονιδάρης κατηγορήθηκαν για τα λεγόμενα «δομημένα ομόλογα», για τα οποία υπήρξε αθώωση από τα αρμόδια δικαστήρια.
Στο ενημερωτικό αναφέρεται ότι οι επενδύσεις του 2006 εξασφάλισαν: α) υψηλού βαθμού ρευστότητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του ταμείου, β) την αποφυγή ζημιών από το PSI, ύψους 69,5 εκατ. ευρώ, και από την πτώση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ύψους 79,7 εκατ. ευρώ, γ) σημαντικό οικονομικό όφελος από τους τόκους και τα κεφαλαιακά κέρδη και δ) τη δυνατότητα επιπρόσθετων επενδυτικών επιλογών για την αποκόμιση υψηλότερων αποδόσεων.
Ο χρόνος έκδοσης εφάπαξ, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι πλέον από 3 έως 6 μήνες, όπου ελέγχεται ολόκληρος ο εργασιακός βίος του ασφαλισμένου. Μόνο το 6% ξεπερνά τους 6 μήνες και αυτό οφείλεται κυρίως στη μη καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες. Κατά την περίοδο 2014-2018 εκδόθηκαν συνολικά 1.624 εφάπαξ (ενεργών και ανενεργών ασφαλισμένων) και δαπανήθηκαν 15.151.711,47 ευρώ.
Τέλος, κάθε χρόνο το Ταμείο εκπονεί Αναλογιστική μελέτη για να διαπιστώσει τη βιωσιμότητά του σε βάθος ετών και να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειές του.