Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αφορά στην ένταση του ανταγωνισμού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην τιμολόγηση των επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί ανατροπή στα έως σήμερα δεδομένα και δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των τραπεζών.
Η όξυνση του ανταγωνισμού έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο καθώς οι ελληνικές τράπεζες -άλλη περισσότερο άλλη λιγότερο, ανάλογα με το ύψος της ρευστότητας που διαθέτουν -μετά από αρκετά χρόνια πιστωτικής «ερήμου»- σχεδιάζουν αρχής γενομένης από το 2019 να προχωρήσουν σε νέες εκταμιεύσεις δανείων.
Ιδιαίτερα ωφελημένες από την έξαρση του ανταγωνισμού στα επιτόκια είναι, χωρίς αμφιβολία, οι επιχειρήσεις, καθώς το νέο σκηνικό αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι η επιθετική τιμολογιακή πολιτική που έχει υιοθετηθεί από ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν αφορά μόνο τις νέες εκταμιεύσεις δανείων αλλά και τα υφιστάμενα κοινοπρακτικά (σ.σ. που έχουν δοθεί από όλες τις τράπεζες), γεγονός που πιέζει τον ανταγωνισμό.
«Τορπίλη» στα κοινά δάνεια
Η αλλαγή της τιμολόγησης στα κοινοπρακτικά δάνεια έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προστριβές μεταξύ των τραπεζών. «Όταν μία εκ των πιστωτριών αλλάζει τους όρους του κοινού δανείου και προτείνει στην επιχείρηση χαμηλότερα spreads, τότε ο πελάτης ζητά την αναπροσαρμογή του επιτοκιακού περιθωρίου προς τα κάτω και από τις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες», αναφέρει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Εκ των πραγμάτων, με τη στρατηγική αυτή προσαρμόζονται όλες οι τράπεζες προς χαμηλότερα spreads και αυτό λειτουργεί διαφορετικά για κάθε τράπεζα καθώς συνδέεται με την ευχέρεια που έχει σε ρευστότητα».
Πηγές με γνώση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται σιγά σιγά στον ανταγωνισμό αναφέρουν ότι «δεν μπορούν επί του παρόντος όλες οι τράπεζες να σηκώσουν το κόστος της μείωσης του spread, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις».
Αύξηση μεριδίων στα νέα δάνεια
Πέραν, όμως, των επιπτώσεων που προκαλεί στο σύστημα η επιθετική τιμολογιακή πολιτική στα κοινοπρακτικά/ομολογιακά, ο ανταγωνισμός οξύνεται στο μέτωπο των επιτοκίων και στα νέα επιχειρηματικά δάνεια. «Όλες οι επιχειρήσεις και δη οι νέες και υγιείς επιδιώκουν φθηνότερο δανεισμό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα επιλέξουν να δανεισθούν από την τράπεζα/ζες που τους δίνει το φθηνότερο επιτόκιο», αναφέρει πηγή και καταλήγει: «Όποια τράπεζα διαθέτει πλεονάζουσα, για τα δεδομένα της εποχής, ρευστότητα, ξεκινά από καλύτερη αφετηρία στην κούρσα του ανταγωνισμού».
Φθηνή ρευστότητα
Η όξυνση του ανταγωνισμού στην τιμολόγηση των επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι τράπεζες -παράλληλα με τις ριζικές λύσεις μείωσης των κόκκινων δανείων- τρέχουν μια σειρά από μοντέλα, με στόχο την επιστροφή στη βασική τους δουλειά, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση -έστω και σε χαμηλούς ρυθμούς- της οικονομίας. Υποβοηθητικά στα πλάνα των τραπεζών δρα ο μηδενισμός του δανεισμού που είχαν λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), αλλά και η άντληση φθηνής ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά, κυρίως repos. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει από την αγορά repos 16 δισ. ευρώ.