Πανελλαδικό σαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών οφειλετών που υπάγονται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ της περιφέρειας Αττικής ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου 2019 το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, φροντίζοντας παράλληλα να υπενθυμίζει σε όποιους έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε σχήματα ρυθμίσεων οφειλών, την «ανάγκη» να τις τηρήσουν.
Επί το έργον θα ριχτούν 120 υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στο στόχαστρό τους θα βρεθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες είναι μικρότερες από 1,5 εκατ. ευρώ.
Από τα 4 εκατομμύρια των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, μόνο 6.043 φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας, ενώ εννιά στους δέκα φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές οφείλουν λιγότερα από 5.000 ευρώ.
Τη δημιουργία δύο νέων Κέντρων Είσπραξης, ένα στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, είχε προαναγγείλει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος υπογράφει και τη νέα απόφαση με την οποία το ΚΕΟΑ (Κέντρο Εισπράξεων Οφειλών Αττικής) αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Από την απόφαση προκύπτει ότι το ΚΕΟΑ θα είναι αρμόδιο για την είσπραξη των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών που υπάγονται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οι οποίες θα εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους.
Οι υπάλληλοι της νέας εισπρακτικής υπηρεσίας θα εγκρίνουν, θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί ή θα ενταχθούν οι οφειλέτες, ενώ παράλληλα θα ελέγχουν και θα συντάσσουν εκθέσεις για τον χαρακτηρισμό οφειλών αρμοδιότητας του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2018 είναι αποκαλυπτικά αναφορικά με τον «χάρτη» των οφειλετών, αλλά και το πλήθος των φορολογουμένων που έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρυθμίσεις.
Σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 104,3 δισ. ευρώ, περίπου 43.000 οφειλέτες χρωστούν περισσότερα από 93 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 3,5 εκατομμύρια μικροοφειλέτες χρωστούν μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Αυτοί οι τελευταίοι θα βρεθούν κυρίως στο στόχαστρο της νέας εισπρακτικής υπηρεσίας. Για τους «μεγάλους», το έργο της είσπραξης, με το καλό ή με το ζόρι, συνεχίζει να ανήκει στην Ε.Μ.ΕΙΣ (Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης).
Πέρυσι η Ε.Μ.ΕΙΣ διαχειρίστηκε ένα χαρτοφυλάκιο 4.010 υποθέσεων μεγάλων οφειλετών, ο καθένας εκ των οποίων χρωστούσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Από τις υποθέσεις αυτές επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων και ανατέθηκαν στους ελεγκτές 263 υποθέσεις. Από την παρακολούθηση των υποθέσεων και τη λήψη όλων των αναγκαστικών μέτρων το 2018, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 846,7 εκατ. ευρώ.
Συνολικά , πέρυσι η ΑΑΔΕ έβαλε στο ταμείο του δημοσίου, με βασικό όπλο τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών. Φέτος στόχο έχει να αυξήσει την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων, καλύπτοντας το 66% των φορολογουμένων στους οποίους έχει τη δυνατότητα να τα επιβάλλει.
Το βάρος μοιραία θα πέσει και στους «μικρούς» καθώς συνιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την 1η Ιανουαρίου 2019:
· ποσοστό 87,4% των οφειλετών (3.554.463 οφειλέτες), με βασική οφειλή μικρότερη των 5.000 ευρώ, διακρατούν το 2,4% (2,465 δισ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου,
· ποσοστό 1,1% των οφειλετών (42.877 οφειλέτες), με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ διακρατούν το 89,5% (93,378 δισ. ευρώ),
· στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ποσοστό 11,5% των οφειλετών (467.410 οφειλέτες) διακρατούν το 8,2% (8,521 δισ. ευρώ).