Ψαλίδι στην περίμετρο προστασίας επιχειρηματικών δανείων

Για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής μπαίνει στις €100.000, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις €130.000. Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την α' κατοικία ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ψαλίδι στην περίμετρο προστασίας επιχειρηματικών δανείων

Αλλάζει το ύψος της ανώτατης ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο μπαίνει στις 100.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000 ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αναφορικά με την αλλαγή που έγινε στην περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων σημείωσε πως αυτό δεν επηρεάζει πολλούς και μετά από αυτό θα ανάψει το πράσινο φως.

Μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test και πιάνουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε ακόμα και αν δεν υπήρχε η μεταμνημονιακή παρακολούθηση έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες ακόμα και το δυσμενές σενάριο.

Όσον αφορά στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως “χρειάστηκε να διαπραγματευτούμε με τέσσερις θεσμούς γιατί η συνέχιση του νόμου Κατσέλη ήταν στις μνημονιακές υποχρεώσεις”. Προσέθεσε δε πως “στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με έξι θεσμούς” και γι΄αυτό η διαδικασία κράτησε τόσο καιρό.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια εξήγησε πως η Κομισιόν έχει ένα κομμάτι για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση αλλά παράλληλα έχει και την επιτροπή ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει το “κομμάτι” που είναι στους θεσμούς αλλά και αυτό που πρέπει να παρακολουθεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία που θα μπει σε εφαρμογή, ο υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στο “μοντέλο” που είχε εφαρμόσει ο Ρούζβελτ το 1930. Υπογραμμίζοντας πως το κόστος μοιράζεται στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και το κράτος. Σημείωσε δε πως η αντιμετώπιση του θέματος είναι σημαντική, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για να πάρουν δάνεια και τα νέα ζευγάρια.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε “το ερώτημα είναι τι προτείνεται εσείς και τι εμείς για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν μπορεί να συνεχίσετε την ίδια τακτική: να βάζετε ένα κριτήριο και μετά ένα άλλο”. Συνέχισε τα πυρά λέγοντας “βάλατε πρώτο κριτήριο ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και τώρα όλοι- εκτός από την αντιπολίτευση- λένε ότι βγήκαμε. Μετά υπήρξε το κριτήριο ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος αλλά πήραμε. Μετά ήταν οι συντάξεις και στη συνέχεια οι αγορές. Επιστρέψαμε δύο φορές στις αγορές και μάλιστα βγήκαμε και με δεκαετές ομόλογο, που είναι κριτήριο για τις αγορές. Αν οι αγορές δανείζουν για δέκα χρόνια σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα”

Όπως είπε “πρέπει ο κόσμος που υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια να δει το πρόσωπο της ανάπτυξης. Θα συνεχίσει ο κόσμος να ψηφίσει δεξιά και ακροδεξιά αν δεν δει αυτό το πρόσωπο”. Και απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής είναι πως “είναι πιο πιθανό να πείσω τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι είμαι πιο Kομφουκιανός από το να πείσετε εσείς πως είστε πιο αριστεροί από ΣΥΡΙΖΑ”.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για γίνει αύριο Παρασκευή καθώς το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Το μήνυμα των Βρυξελλών

Η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. «Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v