Πασχαλιάτικος «μποναμάς» με ρύθμιση οφειλών

Τι σχεδιάζει η ηγεσία του υπ. Εργασίας με το νομοσχέδιο-σκούπα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τελικά τον Απρίλιο. Αυξάνεται η πιθανότητα να ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων. Με ρήτρα ανεργίας η διάταξη για τις συντάξεις χηρείας.

Πασχαλιάτικος «μποναμάς» με ρύθμιση οφειλών

Εντός του Απριλίου, κι ενώ η χώρα θα κινείται σε προεκλογική τροχιά, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν να ρίξουν στη μάχη νέες ευνοϊκές διατάξεις, με αιχμή τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τη διάταξη για το πάγωμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας.

Παράλληλα, μετά τη χθεσινή πολυγλωσσία στο θέμα της καταβολής ενός μέρους από τα Δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ως πασχαλιάτικο μποναμά και με ανοικτή ακόμη τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, παγώνει κάθε σχεδιασμός.

Ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν έτοιμοι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά θα περιλαμβάνει και ρύθμιση για τα χρέη των επιχειρήσεων και όχι μόνο των μη μισθωτών. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν θα υπάρχει η ευνοϊκή πρόβλεψη για επανυπολογισμό των οφειλών για την 15ετία 2002-2016. Θα προβλέπεται μόνο μείωση των προσαυξήσεων, που μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο 100%, στην περίπτωση που η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ. Η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ, με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα προβλέπεται ως επιλογή ο επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ και κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η διάρκεια ισχύος της ρύθμισης για όλους θα είναι 3μηνη.

Εφόσον ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που θέτει αυτή τη φορά το υπουργείο Εργασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει, για όλους τους οφειλέτες, προς το τέλος Απριλίου. Για τον λόγο αυτό, το μέτρο εκτιμάται πως θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου. Με το ίδιο νομοσχέδιο, που θα έχει τη μορφή πολυνομοσχεδίου-σκούπας, σχεδιάζεται να διευθετηθούν δεκάδες άλλα ασφαλιστικά θέματα, μεταξύ των οποίων και η αναστολή της εφαρμογής του ηλικιακού ορίου στις συντάξεις της χηρείας. Όπως επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πετρόπουλος, ο χρόνος αναστολής θα εξαρτηθεί άμεσα από το ύψος της ανεργίας, θα ισχύει δηλαδή έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, μόνο οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.

Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά δικαιούνται τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν ξεκίνησε η λήψη της σύνταξης θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για μία 3ετία. Μετά την 3ετία ή την ενηλικίωση των παιδιών, η σύνταξη πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.

Αναζητείται η τύχη των 658 εκατ. ευρώ

Τη σπίθα της χθεσινής κυβερνητικής κόντρας άναψε το υπό κατανομή κονδύλι της τάξης των 658 εκατ. ευρώ, που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών και «φωτογράφισε» στην πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει για την τύχη του ποσού αυτού με τους εκπροσώπους των δανειστών, εν μέσω μάλιστα της διαπραγμάτευσης για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη σχήμα. Tα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δέχονται συνεχώς εισηγήσεις για την τύχη του κονδυλίου, τελική απόφαση όμως δεν φαίνεται να έχει ληφθεί, εν αναμονή δε και της απόφασης του ΣτΕ που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους.

Τo κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών -σε περίπτωση που επιστρέφονταν σε όλους τους συνταξιούχους- ανέρχεται σε 4,2 δισ. τον χρόνο. Για τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους, η δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης είναι της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση, μόνο για την επιστροφή των αναδρομικών. Παράλληλα, η ετήσια δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των επιδομάτων στους υπαλλήλους αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ σε μεικτή βάση. Να σημειωθεί εδώ ότι οι μεν περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και περίπου 650.000 δημόσιους υπαλλήλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v