Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρατζάς: Δεν αποκλείεται παρουσία ξένων τραπεζών

Στο ενδεχόμενο ενισχυμένης παρουσίας των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Στο συνέδριο μίλησε και ο διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας με θέμα, η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

Καρατζάς: Δεν αποκλείεται παρουσία ξένων τραπεζών
Aνοικτό το ενδεχόμενο της ενισχυμένης παρουσίας, (ακόμα και μέσω εξαγορών), των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, αφήνει ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς. Μπορεί να έλθουν ξένοι και εδώ, επισήμανε στην ομιλία του που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο πλαίσιο του Συνεδρίου που οργανώνει ο Economist.

Αν, και όπως επεσήμανε, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις διασυνοριακές εξαγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι περιορισμένα προς το παρόν, ενώ υπεραμύνθηκε της επεκτατικής πολιτικής των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια.

”Η μετάβαση της χώρας σε μια απελευθερωμένη αγορά χρήματος και κεφαλαίου, και μάλιστα χωρίς να τρωθεί η φερεγγυότητα του τραπεζικού μας συστήματος, είναι δεδομένη” δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς.

Επίσης τόνισε, ότι καμιά άλλη χώρα της περιοχής δεν μπόρεσε να πετύχει αυτό που πέτυχε η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στη διορατικότητα της πολιτείας όσον αφορά την ευρωπαϊκή της στρατηγική αλλά και τον τρόπο που υλοποιήθηκε αυτή η στρατηγική σε βάθος χρόνου στο τραπεζικό μας σύστημα.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η πραγματική σύγκλιση των ελληνικών τραπεζών τόσο ως προς το κόστος χρήματος στον Έλληνα δανειολήπτη όσο και ως προς το εύρος και την ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών, πρόσθεσε ο κ. Καρατζάς.

Η σύγκλιση που επιτυγχάνεται και είναι ουσιαστική αφορά τη διαρκή όσο και συνολική αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Καρατζάς, οι χώρες της περιοχής μας απέκλιναν από την Ελλάδα, μια που διήλθαν συστημικές κρίσεις κατά τη μετάβασή τους σε απελευθερωμένες αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Σήμερα η έξοδος από αυτές τις κρίσεις απαιτεί την είσοδο ξένων τραπεζών όπως οι ελληνικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και από εμπειρία σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν υπό συνθήκες νομισματικής σταθερότητας και χαμηλού πληθωρισμού.

Είναι ακριβώς, όπως πρόσθεσε, η σωρευμένη τεχνογνωσία των ελληνικών τραπεζών, αίτιο και αιτιατό της ευρύτερης σύγκλισης που έχει επιτευχθεί στη χώρα, που καθιστά εξόχως σημαντική τη συμμετοχή τους στην εξυγίανση των τραπεζικών συστημάτων της περιοχής μας και την προσέγγισή τους στο πρότυπο λειτουργίας και σταθερότητας που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη.

Καταλήγοντας ο κ. Καρατζάς παρατήρησε ότι αρχικά υπήρξε σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα ευρύτερων επιλογών για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη συνέχεια απόκλιση στην περιοχή εξαιτίας συστημικών κρίσεων, αλλά και πάλι σύγκλιση, αν και σε μετέπειτα στάδιο, για την περιοχή χάρη στην καίρια συμβολή των ελληνικών τραπεζών.

Στο συνέδριο του Economist μίλησε και ο διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας με θέμα η ”ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά”, αναλύοντας τέσσερα κύρια θέματα:(1) γιατί είναι επιθυμητή η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών,(2) γιατί αυτή πραγματοποιήθηκε,(3) οι τάσεις ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ και(4) ο ρόλος της κρατικής πολιτικής στην υποστήριξη της ενοποίησης.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως τόνισε ο κ. Γκαργάνας, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων, επιτρέποντας τη διαφοροποίηση των κινδύνων και κινητοποιώντας τους αποταμιευτικούς πόρους. Με τον τρόπο αυτό, η αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και σε άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της ΕΕ.

Η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ είναι, όπως πρόσθεσε, συνισταμένη τριών κύριων παραγόντων.

Πρώτον, η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη είναι μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης, την οποία διαμορφώνουν η τεχνολογική πρόοδος, η μείωση του κόστους των επικοινωνιών και η τυποποίηση των προϊόντων.

Δεύτερον, η πρόοδος στη δημιουργία ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για ολόκληρη την ΕΕ οδηγεί στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού.

Τέλος, η εισαγωγή του ευρώ εξάλειψε το συναλλαγματικό κίνδυνο ως πηγή κατάτμησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ.

Όσον αφορά τις τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει ουσιαστικά πλήρης σύγκλιση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς καταθέσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Όμως, παρά την πρόσφατη πρόοδο, άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χρηματαγορών χρεογράφων (δηλ. των αγορών έντοκων γραμματίων, πιστοποιητικών καταθέσεων κ.λπ.), των αγορών ομολόγων και των αγορών μετοχικών τίτλων, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από σημαντικό βαθμό κατάτμησης, η οποία αντανακλά κυρίως διαφορές, σε εθνικό επίπεδο, ως προς τις κανονιστικές ρυθμίσεις και τη θεσμική διάρθρωση, επεσήμανε ο κ. Γκαργάνας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η κρατική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών αίροντας τα νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια που απομένουν. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής έχει ληφθεί μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων δύο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: του Προγράμματος Δράσης για τα Κεφάλαια Επιχειρηματικού Κινδύνου, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της χρηματοδότησης των τομέων υψηλής τεχνολογίας και υψηλού κινδύνου, και του Προγράμματος Δράσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (δέσμης 42 πρωτοβουλιών πολιτικής οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ μέχρι το 2005). Επίσης, η Επιτροπή υιοθέτησε πρόσφατα την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην ΕΕ.

Η κρατική πολιτική μπορεί να βοηθήσει και στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν πρόσφατα ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό την επέκταση της λεγόμενης διαδικασίας Lamfalussy, η οποία είχε σχεδιαστεί για την καθιέρωση ενιαίου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου του τομέα των κινητών αξιών, ώστε να καλύπτει και τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Συνοψίζοντας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ θα αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και θα βελτιώσουν τη χρήση τους, με θετικές επιδράσεις στην οικονομική ευημερία, κατέληξε ο κ. Γκαργκάνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v