Εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο και τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (έως 30 Ιουνίου) επιδιώκει για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προωθώντας παράλληλα «κάθετους» συμψηφισμούς επιστροφών και βεβαιωμένων φόρων ανά ΑΦΜ και όχι ανά φορολογική δήλωση.
Η προοπτική των «κάθετων» συμψηφισμών έχει ήδη ανοίξει από την ώρα που η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την έκδοση χωριστών εκκαθαριστικών για συζύγους. Το φορολογικό «διαζύγιο» κέντρισε το ενδιαφέρον μόλις 22.500 ζευγαριών έως την εκπνοή της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά από την ώρα που τα εκκαθαριστικά θα είναι χωριστά για τον κάθε σύζυγο, οι συμψηφισμοί θα διενεργούνται επίσης σε ατομικό επίπεδο.
Παράλληλα η τήρηση των προβλεπόμενων στην υφιστάμενη νομοθεσία χρονοδιαγραμμάτων, με ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Ιούνιο και εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο, εκτός από το σπάσιμο των δόσεων του φόρου ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, συνεπάγεται και σαρωτικούς συμψηφισμούς με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο, με τη βεβαίωση του φόρου.
Μέχρι τώρα, οι συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ, παρότι προβλέπονταν, τεχνικά ήταν πολύ δύσκολοι όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Τις τεχνικές αυτές δυσκολίες έρχεται να άρει η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά σε διεύρυνση των δυνατοτήτων χρήσης των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο taxisnet, με το πρώτο άμεσο βήμα να αφορά σε απευθείας πίστωση εκτός από τις επιστροφές φόρου και τυχόν κερδών από τη λοταρία. Άμεσα άλλωστε σχεδιάζεται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» εκτός από τις οφειλές, οι φορολογούμενοι να μπορούν να βλέπουν και τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο μέτωπο των επιστροφών δείχνουν σημαντική πρόοδο σε σχέση με το καθεστώς των τελευταίων ετών, χωρίς όμως να έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο χιλιάδες φορολογούμενοι να περιμένουν μάταια για διάστημα πάνω από 90 ημέρες, χωρίς μάλιστα το δημόσιο να τηρεί τη νομοθετημένη υποχρέωσή του για τοκισμό των καθυστερούμενων οφειλών.
Στο τέλος του 2018, σε καθεστώς αναμονής βρίσκονταν επιστροφές φόρου 780,918 εκατ. ευρώ (έναντι 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017), εκ των οποίων 458,612 εκατ. ευρώ με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Για 254,412 εκατ. ευρώ είχαν αποσταλεί ειδοποιήσεις για ενέργειες των φορολογουμένων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιστροφές. Πέρυσι οι συνολικές επιστροφές φόρου έφτασαν τα 5,324 δισ. ευρώ.
Επιστροφές ΕΦΚ
Στο μέτωπο των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας, που διενεργούνται από τα τελωνεία, οι επιστροφές εφεξής θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων, που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ.
Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή (Α.1070/22.02.2019 και .Α.1072/22.02.2019) καθιερώνεται μία σύγχρονη διαδικασία επιστροφής ΕΦΚ, όπου η αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω νέας εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος στο ICISnet, χωρίς να απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.
Η καταβολή του ποσού επιστροφής Ε.Φ.Κ. στους δικαιούχους θα γίνεται με την απευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, δηλώνοντας τον αριθμό λογαριασμού τους IBAN για την κατάθεση του ποσού επιστροφής, αντικαθιστώντας μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία, που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η επικοινωνία μεταξύ των τελωνείων έκδοσης της απόφασης επιστροφής και ελέγχου θα γίνεται ηλεκτρονικά, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό περιβάλλον του ελέγχου.
Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, επιταχύνεται η διαδικασία απόδοσης των ποσών επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, σε σχέση με την καταργούμενη χειρόγραφη διαδικασία, που δημιουργούσε διοικητικό κόστος και σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των δικαιούχων.