Τις καλές προοπτικές των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Γλαύκο της Κύπρου, νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης καθώς και του νέου οικοπέδου της Αιγύπτου, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ.
Ο κ. Άσπρεϊ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι οι τρεις προαναφερόμενες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν νέες ενεργειακές πηγές για την Ευρώπη όπου η παραγωγή φυσικού αερίου έως το 2040 θα έχει μειωθεί κατά 25% σε αντίθεση με τη ζήτηση η οποία αυξάνεται.
Το κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας μιλώντας για την ανακάλυψη της γεώτρησης «Γλαύκου 1» στην Κύπρο στο «οικόπεδο 10» υπογράμμισε πως «προσδοκούμε στην αξιοποίηση του κοιτάσματος», ενώ για τις δύο παραχωρήσεις που έχει με τις εταιρίες TOTAL και ΕΛΠΕ νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης τόνισε: «Προσβλέπουμε την κύρωση των συμβάσεων για τις δύο περιοχές». Ο κ. Άσπρεϊ υπογράμμισε ότι η Κρήτη, το νέο οικόπεδο που πήρε η εταιρία στην Αίγυπτο και η Κύπρος έχουν «καλές προοπτικές και θα φέρουν νέες πηγές στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς ο κ. Άσπρεϊ για την Κρήτη απάντησε: «Είναι μία μεγάλη περιοχή στην οποία δεν υπάρχουν τωρινά δεδομένα από γεωφυσικές έρευνες. Θα πρέπει να γίνουν νέες για να πούμε για τα κοιτάσματα. Μας συναρπάζει η Κρήτη, καθώς είναι μία περιοχή όπου δεν έχουν γίνει ποτέ έρευνες. Θα ξέρουμε από τη στιγμή που θα μας ανατεθούν οι παραχωρήσεις. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουμε στην περιοχή».
Ο Γιώργος Σταθάκης
Από το ίδιο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκανε γνωστό ότι τους επόμενους μήνες θα κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης της Κρήτης και του Ιονίου, ενώ αναφερόμενος στις έρευνες της Κρήτης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν εμπόδια για την έναρξη τους καθώς δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι έχουν ήδη κυρωθεί πέντε συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων ερευνών κι εκμετάλλευσης. Τέλος ο ίδιος τόνισε τη σημασία των ενεργειακών projects που προωθούνται όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB και EastMed.
Διαφοροποίηση πηγών
Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας αναφέρθηκε η υφυπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Άνα Μπίρτσαλ. Η Ρουμανία έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. και περιέγραψε τα αποτελέσματα των αλλαγών της κοινοτικής οδηγίας για το φυσικό αέριο.
Για το ίδιο θέμα ο πρέσβης και πρόεδρος του Global Energy Center του Ατλαντικού Συμβουλίου Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών στην Ευρώπη καθώς από αυτήν εξαρτάται η οικονομική και πολιτική ασφάλεια.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Γεράσιμος Θωμάς μίλησε για τους στόχους της μείωσης των ρύπων CO2 στην Ευρώπη σημείωσε ότι έως το 2030 θα απαιτηθούν επενδύσεις στην ενέργεια ύψους 400 δισ. ευρώ.