Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Μπαίνουν στις 120 δόσεις τα χρέη του 2018

Χρέη που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του οφειλέτη και έως το 2018 θα μπορούν να ρυθμιστούν. Το «διπλό κούρεμα» θα αφορά 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ποια χρέη εξαιρούνται και γιατί.

Ταμεία: Μπαίνουν στις 120 δόσεις τα χρέη του 2018

Το σύνολο των οφειλών έως και το 2018 θα μπορούν να ενταχθούν στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών για χρέη ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Νομοσχέδιο-σκούπα που προετοιμάζεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του Φεβρουαρίου, προκειμένου η νέα ευνοϊκή ρύθμιση να ισχύσει εντός του Μαρτίου.

Η διάρκειά της θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορισμένη, πιθανότατα 3 μηνών, ενώ δεν αποκλείεται η επέκτασή της έως και ένα 6μηνο. Από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν δημιουργήσει οφειλές, να ενταχθούν σε μία από τις πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις, με κούρεμα ακόμη και 70% στις συνολικές οφειλές. Αν πάλι δεν ενταχθούν, τότε θα είναι οι πρώτοι που θα τεθούν στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το 2018. Για αυτές, δε, από το 2002 έως και το 2016, θα δοθεί και η δυνατότητα επανυπολογισμού, ώστε να υπάρχει διπλό κούρεμα, και της κύριας οφειλής παράλληλα με τις προσαυξήσεις. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια. Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα είναι 120, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους κατώτερη δόση θα είναι τα 50 ευρώ τον μήνα. Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της ρύθμισης, οι αγρότες δεν θα μπορούν να επανυπολογίσουν τις οφειλές τους, καθώς κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δεν κατέβαλλαν για κάποια χρόνια εισφορές, ενώ για κάποια άλλα οι εισφορές ήταν πολύ χαμηλές. Δυσκολίες στον επανακαθορισμό των οφειλών ενδέχεται να αφήσουν εκτός επανυπολογισμού και τα χρέη των επιστημόνων που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.

Για τους περίπου 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές προς το πρώην ΟΑΕΕ, ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής θα γίνεται για την 15ετία 2002-2016 με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε ο οφειλέτης την επίμαχη περίοδο (με ποσοστιαίες εισφορές για σύνταξη ΕΦΚΑ και υγεία ΕΟΠΥΥ). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της οφειλής κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ακόμη και πάνω από 50%. Η επιλογή του 2002 ως χρονολογία έναρξης του επανυπολογισμού έγινε γιατί για το προηγούμενο του 2002 διάστημα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην ΑΑΔΕ ως προς το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών. Για οφειλές άλλωστε από το 2017 και μετά, δεν απαιτείται επανυπολογισμός, γιατί ήδη εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο επανυπολογισμός των προσαυξήσεων θα είναι για το σύνολο των οφειλών, με το κούρεμα να ανέρχεται σε 85%. Σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η συνολική μείωση θα φτάνει το 70%, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις προσαυξήσεις.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, με τρία απλά βήματα και το πάτημα ενός κουμπιού. Δυνητικά, θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και περίπου 80.000 εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι, που έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v