Γ. Κατάινεν: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Ταμείου Γιούνκερ

Με βάση τα στοιχεία, το Ταμείο χρηματοδότησε έργα αξίας 11 δισεκατομμυρίων, ενώ σε συνδυασμό με πόρους από τοπικούς, περιφερειακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς οδήγησε σε χρηματοδότηση 22.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα.

Γ. Κατάινεν: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Ταμείου Γιούνκερ

Η Ελλάδα είναι η χώρα που σε σχέση με το ΑΕΠ της ωφελήθηκε περισσότερο από το «Ταμείο Γιούνκερ», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και τόνισε πως «αν φορούσα καπέλο, θα το σήκωνα για να τιμήσω τις επιχειρήσεις αλλά και τις αρχές για την αξιοπιστία των κονδυλίων».

Με βάση τα στοιχεία, το Ταμείο χρηματοδότησε έργα αξίας 11 δισεκατομμυρίων, ενώ σε συνδυασμό με πόρους από τοπικούς, περιφερειακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς οδήγησε σε χρηματοδότηση 22.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα.

Συνεχίζοντας την αναφορά στα πλεονεκτήματα που προέκυψαν από το «Ταμείο Γιούνκερ», ο Γίρκι Κατάινεν σημείωσε πως «μέρος του επενδυτικού κινδύνου μπορούσε να καλυφθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ιδιωτικό χρήμα που θα οδηγούσε σε επενδύσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ακολούθως είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. Η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας και η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα οικονομικά θέματα αλλά επεκτάθηκε σε μια σειρά θεμάτων από το Brexit και τις ευρωεκλογές μέχρι τη Βενεζουέλα.

Κατά την τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών, ο Γίρκι Κατάινεν αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια και στις τράπεζες, επισημαίνοντας πόσο αναγκαία είναι η εμπιστοσύνη, που είναι «σαν το οξυγόνο». Παράλληλα έκανε αναφορά σε θέματα ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, ενώ εστίασε και στο υψηλό ποσοστό πτυχιούχων που έχει η χώρα.

Ως προς τη συζήτηση για το μέλλον, αναφέρθηκε σε πέντε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν: την κυκλική οικονομία, την τεχνητή νοημοσύνη, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα εκτός της γηραιάς ηπείρου. Όσον αφορά στη Βενεζουέλα -μιλώντας στην επιτροπή- σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρέπει σύντομα να γίνουν αξιόπιστες και δημοκρατικές εκλογές».

Νωρίτερα -κατά τη συνάντησή του με τον Γίρκι Κατάινεν- ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και την αγωνία ενόψει των ευρωεκλογών, για την ίδια την υπόσταση και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μία σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, στα οποία δεν υπάρχει η αναγκαία σύγκλιση». Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα συμπεριέλαβε «το ζήτημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου σε μια σειρά από χώρες, το ζήτημα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πάνω στις ασθενέστερες χώρες -ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα έχει πολύ πικρή εμπειρία- και βέβαια τον ρόλο της Ευρώπης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και μια σειρά από συμφωνίες που είτε αφορούν το κλίμα είτε αφορούν το εμπόριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v