Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και πώς επηρεάζονται από τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον αυξημένο κατώτατο μισθό. Τι σημειώνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το μισθολογικό κόστος. Ποιες επιχειρήσεις αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο.

Ποιοι και πώς επηρεάζονται από τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός, ενιαίος για όλους όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 3 μετά το μεσημέρι.

Όπως μάλιστα δήλωσε χθες, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento, η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, η οποία άλλωστε εισηγήθηκε και το ύψος των αυξήσεων, οι νέοι μισθοί θα ωφελήσουν περίπου 880.000 μισθωτούς και επιδοτούμενους.

Σύμφωνα με την ίδια την κα Αχτσιόγλου, περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ άλλοι 280.000 θα ωφεληθούν από την αύξηση 24 επιδομάτων που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό. Μεταξύ αυτών είναι το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών κ.α.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως παρά τις όποιες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, η κυβερνητική απόφαση έχει «κλειδώσει» μεταξύ 8% και 10%. Έτσι, η αύξηση πρόκειται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 50 ευρώ, με τον νέο μισθό να προσδιορίζεται κοντά στα 630 με 640 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ενώ το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ.

Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ μικτών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα καταγράψουν βελτίωση των εισοδημάτων τους άνω του 15%-20%. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους νέους, ηλικίας έως 25 ετών, ως αντιστάθμισμα στην απότομη αύξηση των αποδοχών τους και με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

Η αύξηση του κατώτατου αναμένεται να συμπαρασύρει και τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας όπως επίσης και το επίδομα γάμου 10%, λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Όπως βέβαια αναμένεται να αυξήσει και τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και τις αμοιβές των ανέργων που συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης.

Στον αντίποδα, αναμένεται και επιβάρυνση στις εισφορές περίπου 1 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καταβάλλουν τη χαμηλότερη δυνατή ασφαλιστική εισφορά, η οποία έχει ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό.

Ποιες επιχειρήσεις «χτυπά» η αύξηση του μισθολογικού κόστους

Οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να οδηγήσουν την εγχώρια αγορά εργασίας σε ένα νέο κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συμβάλει στη μείωση της ανισοκατανομής του εισοδήματος και στη σταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής. Στον αντίποδα, επιχειρηματίες και κάποιες από τις ενώσεις εργοδοτών εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικές ως προς το μέγεθος των χρηματοοικονομικών επιβαρύνσεων και κατά συνέπεια, την αρνητική επίδραση μιας πιθανά μεγάλης αύξησης, στην παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας.

Μια πιθανή αύξηση πέριξ του 8% με 10% αφορά σήμερα, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ειδικών, που αποτελεί και τη βάση για την τελική απόφαση, το 8,3% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Μικρές επιχειρήσεις, με χαμηλή παραγωγικότητα σε κλάδους όπως το εμπόριο, τα καταλύματα και τον επισιτισμό είναι αυτές που θα δοκιμαστούν περισσότερο, καθώς εκτιμάται ότι το μισθολογικό τους κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 3% με 4%.

Βάσει των στοιχείων που έχουν επεξεργαστεί οι «Σοφοί» και καταγράφουν στο πόρισμά τους, η μισθολογική δαπάνη για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο ή κάτω από αυτόν ανέρχεται σε λίγο πάνω από 5% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης στον ιδιωτικό τομέα. Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Σοφών εκτιμούν ότι μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% θα αυξήσει τη μισθολογική δαπάνη σε ποσοστό κάτω του 1%, με εξαίρεση τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που η δαπάνη φαίνεται να αυξάνεται κατά 2% με 3%.

Οι κατασκευές και το χονδρικό εμπόριο αναμένεται να δουν το κόστος μισθολογικής δαπάνης να αυξάνεται κατά 2%, ενώ διάφορες υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας και ενδεχομένως εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν με 5%.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ειδικών, μια πιθανή αύξηση 5% θα αυξήσει τον αριθμό που καλύπτονται από τον κατώτατο σε 13,5%, ενώ θα τον υπερδιπλασιάσει αν η αύξηση είναι της τάξης του 15%.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα ποσοστά των εργαζόμενων με κατώτατο μισθό είναι της τάξης του 2%, αλλά ανεβαίνουν πάνω από 10% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εν κατακλείδι, η επιτροπή επισημαίνει πως η αύξηση του μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας που θα προκύψει από μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι 1,88% σε περίπτωση αύξησης 5%, 2,86% για αύξηση 10% και 4,02% για αύξηση της τάξης του 15%.

Οι διαφοροποιήσεις αυτού του επιπρόσθετου μισθολογικού κόστους ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και κλάση μεγέθους επιχείρησης είναι σχετικά μικρές, καθώς για μια αύξηση κατά 10% προβλέπονται αυξήσεις του μισθολογικού κόστους μεταξύ του 1% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 απασχολούμενους και του 4,7% για επιχειρήσεις με έως 9 απασχολούμενους. Η επιβάρυνση θα είναι 1,6% στη μεταποίηση και θα φθάσει έως 3,7% στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ενώ σε καταλύματα και εστίαση θα αγγίξει το 4,6%.

Η επιτροπή παραδέχεται επίσης ότι ακόμη και μια ήπια αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να κλονίσει κάποιες εξαιρετικά αδύναμες επιχειρήσεις, κυρίως από τους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της εστίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v