Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το «θετικό πακέτο μέτρων» μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται στα χαμηλά και στα μεσαία στρώματα αφορούν οι αυξήσεις και τα επιδόματα τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Πού «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για κατώτατο μισθό και επίδομα στέγασης. Η νέα ρύθμιση χρεών.

Ολο το «θετικό πακέτο μέτρων» μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Τα... ρέστα της αναμένεται να παίξει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση και κατά κύριο λόγο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς τέσσερις «εμβληματικού» τύπου παρεμβάσεις, με αιχμή την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να επικρατήσουν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, έβαλε στο κάδρο τα… δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι στο πλαίσιο «αποκατάστασης της κανονικότητας», η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ «σημαντικές προκλήσεις», μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των αδυνάμων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ενοικίου και η ρύθμιση των οφειλών.   

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΑ, «η περίοδος που ανοίγει μπροστά μας είναι περίοδος ευθύνης για όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να υποστηρίξουμε κοινωνικές ομάδες και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία είχαν σωρευτεί από το παρελθόν. Και αναφέρθηκε στη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις, στην παροχή συντάξεων σε 80.000 που χρωστούν και δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάρουν σύνταξη, την αύξηση του νκατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού κ.ά».

Η πρώτη και πλέον εμβληματική παρέμβαση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου. Με βάση τα εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εξετάζεται η αύξηση των κατώτατων αποδοχών μεταξύ 8% και 10%, ώστε να προσεγγίσει τα 630 ευρώ.

Χωρίς να αποκλείεται κάποιος αιφνιδιασμός εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, όπου η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει την πρότασή της και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με μια «μεγάλη αύξηση» του κατώτατου παράλληλα με την κατάργηση του υποκατώτατου, παρά την κυβερνητική δέσμευση για υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης της εργοδοτικής εισφοράς των νέων, ηλικίας κάτω των 25 ετών. Όμως, με σύμμαχο το πόρισμα της επιτροπής, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι, αφενός, οι επερχόμενες αυξήσεις δεν αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της απασχόλησης που ήδη παρουσιάζεται, αφετέρου, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους, με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ το έτος.

Η δεύτερη αυτή παρέμβαση αναμένεται να ολοκληρώσει την κυβερνητική πρωτοβουλία για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. 

Η τρίτη, εξίσου σημαντική, υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών,  εκτιμάται ότι θα «ακουμπήσει» όχι μόνο τα κατώτερα αλλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα και αφορά την επιδότηση ενοικίου. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2019 στους δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις των δικαιούχων προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου είπε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως στο νέο προνοιακό πρόγραμμα υπάρχει μέριμνα και για τα νοικοκυριά που βαρύνονται με καταναλωτικά δάνεια, αρκεί να έχει τεθεί υποθήκη για αυτά τα δάνεια η πρώτη κατοικία. Συνολικά αφορά περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Βάσει του σχεδιασμού, το επίδομα στέγασης έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα απευθύνεται σε ενοικιαστές ενώ το δεύτερο θα αφορά νοικοκυριά που επιβαρύνονται με δόση δανείου, το οποίο συνδέεται με την πρώτη κατοικία. 

Η παροχή θα δοθεί σε περίπου 300.000 οικογένειες, με εισοδήματα από 7.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ. Ειδική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα της επιδότησης των δόσεων στεγαστικού δανείου, με την κυβέρνηση να ζητεί τα εισοδηματικά κριτήρια σε αυτή την ομάδα πολιτών να ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ. Η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να κλειδώσει κάπου κοντά στις 8.000 ευρώ.

Ειδικά για τους ενοικιαστές, η υπουργική απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Προστασίας Θεανούς Φωτίου θα ορίζει επιδότηση 70 με 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των μελών, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.  

Μεγάλη ελάφρυνση από τη νέα ρύθμιση

Ύστατη ευκαιρία για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους θεωρείται η σχεδιαζόμενη ρύθμιση οφειλών, καθώς όπως ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Εργασίας, όποιος δεν ενταχθεί σε αυτή, θα τεθεί  στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και κατά συνέπεια, του «ράλι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Δυνητικά, η ρύθμιση, που θα είναι ανεξάρτητη από τις ρυθμίσεις για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο, αφορά περί τις 900.000 οφειλέτες σε πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Στην πράξη, θα επιδιωχθεί να καλύψει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που αποκλείστηκαν από την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είτε γιατί έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή έχουν πτωχεύσει, είτε γιατί δεν έχουν έστω μία κερδοφόρα χρήση τα τελευταία χρόνια, είτε ακόμη και γιατί η περιουσία τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια. Βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμίσουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, τα οποία μάλιστα, βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θα επανυπολογιστούν, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αρχικής οφειλής, ακόμη και κατά 50% με 54%. 

Οι δόσεις ενδέχεται να είναι για όσους έχουν χρέη μέχρι 3.000 ευρώ 36 και για όλους τους υπόλοιπους, 120, ενώ υπάρχουν σενάρια κλιμάκωσης, με ανώτατο πάντα όριο τις 120 δόσεις. Συνολικά, το «κούρεμα» της οφειλής εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά θα αγγίζει ακόμη και το 74%, καθιστώντας τη ρύθμιση όχι μόνο ελκυστική αλλά πιθανότατα και την πλέον ευνοϊκή που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, πρόκειται πραγματικά για την τελευταία ευκαιρία όσων επιθυμούν είτε να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, είτε να συνταξιοδοτηθούν. Και αυτό γιατί υπάρχουν περίπου 80.000 οφειλέτες που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και λόγω οφειλών, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Για αυτούς και για όλους τους υπόλοιπους, οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το καθεστώς που ισχύει από το 2017 και μετά, πρακτική που θα οδηγήσει την πλειοψηφία σε σημαντικό όφελος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο επανυπολογισμός να γίνει με βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες (για τους αγρότες δεν προβλέπονται προσαυξήσεις) θα φτάνει στο 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v