Έως το τέλος Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από τους ελεγκτές σε εφορίες και τελωνεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, η συμπλήρωση δεκαετίας στην ίδια θέση αποτελεί το «σφραγισμένο» διαβατήριο για μετακίνηση.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε εφαρμογή το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων, προκειμένου να περιορίσει ενδεχόμενες «στενές» σχέσεις μεταξύ ελεγκτών-λογιστών και ελεγχομένων, οι οποίες προφανώς διευκολύνονται όταν ένας ελεγκτής υπηρετεί στο ίδιο πόστο για δεκαετίες.
Το πρώτο σχετικό μήνυμα δόθηκε στους εργαζόμενους μέσω της ανοιχτής επιστολής του Διοικητή της ΑΑΔΕ προς το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους».
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι θα κληθούν να δηλώσουν προτίμηση για την επικείμενη μετακίνησή τους, η οποία ειδικά για τους ελεγκτές Αττικής και Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ώστε η ανάθεση των νέων υποθέσεων να βρει τους ελεγκτές στα καινούργια τους πόστα. Οι μετακινήσεις θα γίνουν εντός του ίδιου νομού.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Ξεκινώντας από τη δεκαετία φέτος, το 2020 η συμπλήρωση 9ετίας στην ίδια θέση (το 2021 η οκταετία) θα δίνει το διαβατήριο των μετακινήσεων, ώστε σταδιακά να εδραιωθεί ένα σύστημα κυκλικών μεταθέσεων μετά τη συμπλήρωση 5-6 ετών στο ίδιο πόστο.
Παράλληλα βέβαια, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ενδεχόμενης παραβατικής συμπεριφοράς στους κόλπους των ελεγκτικών της μηχανισμών, η ΑΑΔΕ διενεργεί κάθε χρόνο εσωτερικούς ελέγχους και έρευνα της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων. Πέρυσι, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, είχε σχεδιαστεί η διενέργεια 140 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων καθώς και υπαλλήλων, η διενέργεια 28 εσωτερικών ελέγχων και η διεκπεραίωση τουλάχιστον του 85% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται στη γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.