Μέρος της προσωπικής τους διαφοράς μπορούν να διασώσουν όσοι ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν στην ομάδα των «άτυχων» που η διαφορά της σύνταξής τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου είναι πάνω από 20% σε σχέση με αυτή που θα έπαιρναν, αν έβγαιναν στη σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, πρόκειται για περίπου 30.000 ασφαλισμένους που έχουν ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θα κατοχυρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η κυβερνητική παρέμβαση που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή και καταργεί τις μειώσεις στις συντάξεις έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη και για μια μερίδα νέων συνταξιούχων, που βγήκαν ή θα βγουν στη σύνταξη με βάση το νόμο Κατρούγκαλου έως το τέλος του 2018. Και αυτό γιατί όσοι αποχωρήσουν εντός του 2018 με ποσό σύνταξης που υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του ποσού που θα ελάμβαναν με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού, δικαιούνται το 1/4 αυτής της διαφοράς.
Πρόκειται για ένα μπόνους προσαύξησης που προβλέφθηκε αρχικά στο νόμο Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια, με το νόμο Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου του 2017, η προσαύξηση αυτή προβλέφθηκε να κοπεί, μαζί με τις υπόλοιπες προσωπικές διαφορές, από την 1η Ιανουαρίου 2019. Πλέον, με το άρθρο 1 του νέου νόμου διασώζεται, για όσους αποχωρήσουν έως το τέλος του 2018.
Προσοχή, όμως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμφέρει όλους η αποχώρηση στη σύνταξη.
Στους ... «τυχερούς-άτυχους» με τις μεγάλες περικοπές συγκαταλέγονται έξι κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίοι αν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 κερδίζουν ένα τμήμα από την προσωπική διαφορά που δικαιούνται και οι παλαιοί συνταξιούχοι. Εκτιμάται δε, ότι εάν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, το όφελος κατά μέσο όρο θα είναι στα 50 ευρώ τον μήνα, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, ενδέχεται να προσεγγίζει και τα 250 ευρώ.
Βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων, το «μπόνους» θα συνοδεύει τους συνταξιούχους για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, έως ότου εξαλειφθεί μαζί με τις υπόλοιπες προσωπικές διαφορές των άλλων συνταξιούχων. Στην πράξη, η σύνταξη θα παραμείνει «παγωμένη» έως το τέλος του 2022, όπως όλες οι συντάξεις.
Στη συνέχεια, όταν οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων και όσων δεν έχουν «προσωπική διαφορά» θα ξεκινήσουν να αυξάνονται (από 1η Ιανουαρίου 2023, βάσει του νόμου και εφόσον η πορεία του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το επιτρέψει), το μπόνους αυτό θα μειώνεται μέχρι να μην υπάρχει πια.
Η «ευκαιρία» αφορά ασφαλισμένους που έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, θα διασώσουν ένα τμήμα της προσωπικής τους διαφοράς, όπως είναι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης, υπάλληλοι κατηγοριών τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 έως 35 έτη ασφάλισης, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς και ασφαλισμένοι του πρώην Ταμείου Νομικών, του πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ και του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 30 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης.
Να σημειωθεί ότι με τη διάταξη που ψηφίστηκε προχθές, συνολικά εκτιμάται πως 1,4 εκατ. συνταξιούχοι διασώζονται από τις περικοπές, 620.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρές αυξήσεις, ενώ και κάποιες χιλιάδες νέων συνταξιούχων, που βγήκαν με το νόμο Κατρούγκαλου στη σύνταξη, θα διασώσουν ένα μέρος από τις προσωπικές τους διαφορές.