Στο στόχαστρο των τραπεζών πρώτες κατοικίες κακοπληρωτών

Ο πήχης για τους πλειστηριασμούς χαμηλώνει και αγγίζει μεσαία και προς τα κάτω ακίνητα. Οι αυστηρές συστάσεις του SSM. Συνολικά 11,8 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια έχουν ήδη καταγγελθεί.

Στο στόχαστρο των τραπεζών πρώτες κατοικίες κακοπληρωτών

Σφίγγει ο κλοιός των πλειστηριασμών γύρω από τις πρώτες κατοικίες, στο πλαίσιο των σκληρών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 οι τράπεζες θα προχωρήσουν στον πλειστηριασμό 2.000 πρώτων κατοικιών μέσης αξίας 100.000 ευρώ, οι οποίες αποτελούν υποθήκη σε «κόκκινα» και στην πλειονότητά τους καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αφορούν δανειολήπτες εκτός της προστατευτικής ζώνης του νόμου Κατσέλη.

Σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα και αφορούσαν αστικά ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας (σ.σ. πάνω από 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο), εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, το 2019 ο πήχης της αξίας του ακινήτου κατεβαίνει κατακόρυφα και βάζει στο κάδρο ακίνητα, τα οποία αποτελούν εγγύηση σε ένα μέσο στεγαστικό δάνεια της τάξης των 90.000-120.000 ευρώ, το οποίο έλαβε ένας μέσος δανειολήπτης για να αγοράσει ένα διαμέρισμα των 80-100 τ.μ.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, πως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν ξεκινήσει δειλά, με μικρό όγκο, από τον Οκτώβριο και τουλάχιστον από μία τράπεζα.

Για να βγει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό πρέπει το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, μικρο-εταιρικό) στο οποίο έχει δοθεί ως εγγύηση να καταγγελθεί από την τράπεζα. Από την στιγμή της καταγγελίας του «κόκκινου» δανείου μεσολαβούν 6-7 μήνες για να γίνει ο πλειστηριασμός. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι 2.000 πρώτες κατοικίες που θα πλειστηριαστούν το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα δάνειά τους έχουν καταγγελθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, χωρίς καμία ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών.

Πίεση και για τις εξώσεις

Πίεση δέχονται οι τράπεζες από τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης και στο μέτωπο της χρονικής περιόδου που μεσολαβεί από τον πλειστηριασμό του ακινήτου μέχρι την έξωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι επόπτες έχουν ζητήσει από τις τράπεζες η έξωση του δανειολήπτη από το ακίνητο να γίνεται τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον πλειστηριασμό. Κι αυτό με το επιχείρημα ότι η καθυστέρηση στην έξωση οδηγεί σε απαξία και μείωση της τιμής του ακινήτου, γεγονός που επιβαρύνει το ενεργητικό της τράπεζας καθώς θα κρατά για καιρό στο χαρτοφυλάκιό της δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τους ποσοτικούς στόχους μείωσης των NPEs για την τριετία 2019-2021 έχει αποστείλει και πλάνα μείωσης των ακινήτων που περνούν και θα περάσουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Συνολικά 11,8 δισ. ευρώ καταγγελμένα στεγαστικά

Από το σύνολο των 62,1 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, το 44,3% αυτών δηλαδή 27,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και όσα ρυθμίζονται, δεν καταγράφουν σημαντικά ποσοστά επιτυχίας, καθώς συνήθως μετά από μερικούς μήνες αποπληρωμής οι δανειολήπτες εγκαταλείπουν τη ρύθμιση…

Από τα 27,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το 43% -11,8 δισ. ευρώ- είναι καταγγελμένα, έχουν δηλαδή προχωρήσει οι νομικές διαδικασίες είσπραξης με κάθε μέσο (σ.σ. και με πλειστηριασμό) από την πλευρά των τραπεζών.

Στον προθάλαμο της καταγγελίας βρίσκονται άλλα 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή τους πάνω από ένα έτος ενώ τα υπόλοιπα (σ.σ. μέχρι τα 27,5 δισ. ευρώ) 6,87 δισ. ευρώ καταγράφουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v