Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για το πρόγραμμα της «έξυπνης» γεωργίας

Οι νέες τεχνολογίες στην… υπηρεσία των αγροτών. Στόχος η μείωση του κόστους παραγωγής μέχρι 45%. Σε πρώτη φάση θα “καλυφθούν” 15 εκατομμύρια στρέμματα.

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για το πρόγραμμα της «έξυπνης» γεωργίας

Περισσότεροι από 450.000 αγρότες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να “παρακολουθούν” τα χωράφια τους μέσω του κινητού τους. Η προκήρυξη για την υλοποίηση του προγράμματος “ψηφιακής γεωργίας” θα βγει το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι το τέλος του έτους (ή το αργότερο στην αρχή του επόμενου) θα επιλεγεί ο ανάδοχος. Με βάση το σχεδιασμό εντός του 2019 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση 6.500 τηλεμετρικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Στόχος είναι οι καλλιεργητές να λαμβάνουν γεωργικές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς χρέωση στο κινητό τους ή μέσω εφαρμογών, που θα πλαισιώνουν τη λειτουργία της πλατφόρμας. Ταυτόχρονα θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές και θα μπορούν να δημιουργούν το προσωπικό τους ... ημερολόγιο καλλιέργειας (για παράδειγμα πότε πότισαν, πότε έβρεξε κ.α.).

Πρακτικά είναι σαν να γίνεται μια «μαγνητική τομογραφία» στα αγροκτήματα και να μπορούν ανά πάσα στιγμή οι γεωργοί να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, παρεμβαίνοντας έγκαιρα και με μικρότερο κόστος. Για το σκοπό αυτό «επιστρατεύονται» ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, drones ακόμα και δορυφόροι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά «η δράση της ευφυούς γεωργίας, όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά, έχει αποφέρει μείωση κόστους για τους αγρότες ως 45%». Ουσιαστικά θα δίνονται συμβουλές «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα κάθε χωραφιού.

Οι τηλεμετρικοί σταθμοί – που θα “απλωθούν” σε όλη τη χώρα- θα έχουν αισθητήρες μέτρησης εδαφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων. Θα είναι φορητοί, θα διαθέτουν ενεργειακή αυτονομία και θα είναι ανθεκτικοί στα καιρικά φαινόμενα.

Τα δεδομένα θα συλλέγονται, θα αποστέλλονται στην cloud πλατφόρμα και θα ταξινομούνται σε ειδικά διαμορφωμένη «αποθήκη». Εκεί θα γίνεται η επεξεργασία και η ανάλυση για να επιστρέψουν με τη μορφή συμβουλών προς τον αγρότη.

Το πρόγραμμα “τρέχουν” τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχος είναι στην πλήρη εφαρμογή του οι ωφελούμενοι (αγρότες, γεωπόνοι κ.α.) να φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 33.5 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με βάση το σχεδιασμό οι σταθμοί θα καλύψουν και τις 13 Περιφέρειες, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκατασταθούν σε τρεις φάσεις ανά τρίμηνο και ειδικότερα 1.000 σταθμοί σε πρώτη φάση, θα ακολουθήσουν άλλοι 1.000 και στο τέλος 4.500.

Αρχικά το πρόγραμμα θα καλύψει 20 ομάδες καλλιεργειών (ρύζι, σιτηρά, ελιά, βαμβάκι, καπνός, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά φυτά κ.α) με κριτήριο την αξία παραγωγής τους. Με βάση το σχεδιασμό σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και θα καλύψει το σύνολο των καλλιεργειών.

Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και να αυξηθεί η παραγωγή, λόγω της ακριβέστερης αντιμετώπισης των αναγκών των καλλιεργειών σε λίπανση, άρδευση κ.α. Οφέλη θα υπάρχουν και για το περιβάλλον, καθώς θα υπάρχει ορθολογικότερη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού.

Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα θα διασυνδέει παραγωγούς, γεωργικούς συμβούλους ερευνητικά ιδρύματα, τοπική αυτοδιοίκηση, και άλλους φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των ωφελούμενων, η οποία θα γίνει με ημερίδες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Παράλληλα θα υπάρχει και online επιμόρφωση με συνεχή υποστήριξη μέσω της πλατφόρμας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v