Την φοροαπαλλαγή κατα 25% του ακαθάριστου εισοδήματός της για την οικονομική χρήση 2011-2012 ζητεί από το Μισθοδικείο, η νομική σύμβουλος του Μαξίμου και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Στο Μισθοδικείο συζητήθηκε η αίτηση της Βασιλικής Θάνου κατά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου με την οποία πρακτικά ζητεί την ανάκληση του καταλογισμού φόρου εισοδήματος των αποδοχών της που της επιβλήθηκε κατά ποσοστό 25% επί του ακαθαρίστου συνολικού φόρου για ένα έτος. Το ποσό που επωφελείται από την εν λόγω φοροαπαλλαγή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Στην αίτησή της η Βασιλική Θάνου επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου που έχει κρίνει ότι την φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Με βάση τη νομολογία του Μισθοδικείου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αίτηση της κ. Θάνου θα ευοδωθεί. Σημειώνεται πάντως ότι η φοροαπαλλαγή αυτή τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση, έχει καταργηθεί.
Το Μισθοδικείο στην υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφασή του έχει κρίνει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους.
Το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και επαναλαμβάνει ότι οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.
Τέλος, αναφέρει ότι η πρόβλεψη του Ζ΄/1975 Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (αποζημιώσεως όπως αποκαλείται), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Το Μισθοδικείο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.