Τα «λουκέτα» αρκετών εταιρειών του κλάδου σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανακατατάξεις που προκάλεσε η πολυετής οικονομική κρίση, έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη «νέων δυνάμεων» στον χώρο της πληροφορικής, οι οποίες καταφέρνουν να κερδίζουν μερίδια, να μπαίνουν σε νέες αγορές και να προχωρούν σε διεθνοποίηση των εργασιών τους.
Αρκετές από αυτές τις εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και έχουν στο «πίσω μέρος του μυαλού τους» να προσφύγουν κάποια στιγμή στο επενδυτικό κοινό, για να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Η Entersoft καταφέρνει να αναπτύσσεται ετησίως με διψήφια ποσοστά, διαθέτοντας παράλληλα μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και σημαντικό ύψος διαθεσίμων (net cash). Η εταιρεία διαθέτει μεν τις προϋποθέσεις για να μεταταχθεί από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ωστόσο αυτό θα γίνει κάτω από προϋποθέσεις: «Επιθυμούμε να μεταταχθούμε, έχουμε τα μεγέθη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει βοηθήσει η χρηματιστηριακή αγορά» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Κοτζαμανίδης.
Η Epsilon Net έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση εργασιών κατά τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας παράλληλα πολύ σημαντικά ποσά στη δημιουργία της πλατφόρμας Pylon, πάνω στην οποία μπορούν να στηθούν γρήγορα και με χαμηλό κόστος υβριδικά πακέτα για τη διείσδυση -είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό- σε «κάθετες αγορές». Αν και η εταιρεία διαθέτει «θετικό καθαρό ταμείο» (διαθέσιμα μεγαλύτερα από το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων), θεωρεί πως μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να επιταχύνει τα επεκτατικά της σχέδια (μεταξύ άλλων, η εταιρεία διεκδίκησε -χωρίς να μειοδοτήσει- τη Unisoft).
Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Μίχος δήλωσε στο πρόσφατο συνέδριο του ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης πως «τώρα εγκαινιάζουμε τη χρηματιστηριακή μας συμπεριφορά».
Η MLS, που εισήλθε στο ΧΑ πριν από 18 χρόνια, προχώρησε κατά την τελευταία τριετία σε δύο εκδόσεις -διαπραγματεύσιμων στο ΧΑ- ομολογιακών δανείων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού alexa» (πλατφόρμα voice activate smart speakers πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν σχετικά προϊόντα). Η διοίκηση της εισηγμένης έχει εναποθέσει μεγάλες προσδοκίες στο συγκεκριμένο εγχείρημα (ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γιάννης Καματάκης έχει αναφερθεί σε «ευκαιρία ζωής»), ωστόσο το τελικό λανσάρισμά του στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά θα απαιτήσει νέα χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτό, θα εξετασθούν διάφορα εναλλακτικά σενάρια που δεν αποκλείουν ούτε την ΑΜΚ, ούτε την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, ούτε, τέλος, τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής, στην οποία θα συμμετάσχουν και τρίτοι.
Η PROFILE έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό διεθνή «παίκτη» στο λογισμικό του τραπεζικού και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, καταφέρνοντας παράλληλα να επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά για τον σκοπό αυτό και να διατηρεί υψηλό θετικό καθαρό ταμείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Χαράλαμπο Στασινόπουλο, η εταιρεία δεν έχει λόγο στο ορατό μέλλον να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
H μη εισηγμένη SoftOne -στην οποία συμμετέχουν γνωστά στελέχη της αγοράς πληροφορικής και ο όμιλος Γερμανού- έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια και μειοδότησε τον φετινό Φεβρουάριο στην εξαγορά της εταιρείας πληροφορικής Unisoft, στην οποία συμμετέχει με 30% η εισηγμένη Altec. Ωστόσο, το deal δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς απαιτείται θετική δικαστική απόφαση (η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη).
Η Performance Technologies έχει εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, χωρίς να έχει αντλήσει κεφάλαια (διέθετε εκ των προτέρων την απαιτούμενη διασπορά). Η εταιρεία, που έχει σημειώσει σημαντική αύξηση εργασιών κατά τα τελευταία χρόνια, εμφάνισε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο άνοδο εσόδων από τα 6,62 στα 10,1 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από τις 44 στις 622 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Δημήτρη Παπαντωνίου, στόχος της Performance Technologies είναι να βοηθάει τις επιχειρήσεις-πελάτες της να επανεφεύρουν το μοντέλο τους, με το οποίο θα απευθυνθούν στην αγορά και θα ευημερήσουν στο νέο κόσμο, που είναι πλέον ψηφιοποιημένος. Με δεδομένο το ήδη υπάρχον ευρύ πελατολόγιο στον χώρο των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων, οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας εστιάζονται στην ανάληψη περισσότερων εργασιών από τους ήδη υπάρχοντες πελάτες, καθώς και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η εταιρεία δεν βλέπει επί του παρόντος τον λόγο να μεταταχθεί από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.