Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Υπουργική απόφαση επιδιώκει την ένταξη περισσότερων οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με πτωχευτική ικανότητα. Το «κλειδί» στη διαδικασία διαπίστωσης της ικανότητας αποπληρωμής.

Ταμεία: Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, που αφορά τις επιχειρήσεις με πτωχευτική ικανότητα. Με στόχο την ένταξη στη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών, η απόφαση τροποποιεί παλαιότερη, του Ιουλίου του 2017, και εφαρμόζει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα το «μοντέλο» που ακολουθείται ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

Αυτό που αλλάζει με τη νέα υπουργική απόφαση είναι το εισόδημα που υπολογίζεται, ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. «Κλειδί», δηλαδή, στην όλη διαδικασία είναι το ποσό που μπορεί να αποπληρώσει ο οφειλέτης έναντι των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, που για το ΚΕΑΟ ισούται με τον χρόνο αποπληρωμής των 120 μηνιαίων δόσεων.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη απόφαση του καλοκαιριού, για να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, λαμβάνονταν υπόψη τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν την υποβολή της αίτησης τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, πάντα με πτωχευτική ικανότητα. Στη νέα απόφαση, λαμβάνεται πλέον υπόψη «το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης». Στην πράξη, λαμβάνεται υπόψη είτε ο μέσος όρος των κερδών της 3ετίας είτε τα κέρδη του τελευταίου έτους πριν την αίτηση και όχι η πιο κερδοφόρα χρήση της τελευταίας 3ετίας.

Αναλυτικά, η τροποποίηση αφορά τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα και προβλέπει ότι λαμβάνεται υπόψη:

Για νομικά πρόσωπα

Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, η υποχρέωση αποπληρωμής φόρων, η ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, καταθέσεις, καθώς και το ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.

Για φυσικά πρόσωπα

Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, τα έσοδα από άλλες πηγές, η υποχρέωση αποπληρωμής τρεχόντων φορολογικών υποχρεώσεων, οι ελάχιστες αναγκαίες ταμειακές ροές για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, η ανάγκη εξυπηρέτησης τυχόν οφειλών που δεν ρυθμίζονται με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη τυχόν καταθέσεις, αφαιρουμένου ενός ελάχιστου επιπέδου μετρητών για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.

Στην απόφαση ορίζεται επίσης ότι οι ανωτέρω αλλαγές εφαρμόζονται και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Να σημειωθεί ότι ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνονται υπόψη και στις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

Οι υπόλοιπες παράμετροι -η υποχρέωση αποπληρωμής τρεχόντων φορολογικών υποχρεώσεων, οι ελάχιστες αναγκαίες ταμειακές ροές για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, πιθανά έσοδα από άλλες πηγές διαφορετικές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ανάγκη εξυπηρέτησης τυχόν οφειλών που δεν ρυθμίζονται με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης- παραμένουν ως έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v