Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Πώς ασφαλίζονται πλέον οι αγρότες

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο έναρξης αλλά και διακοπής της ασφάλισης των αγροτών περιέχει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Από την πρώτη μέρα του μήνα έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ, αρχίζει και η ασφάλιση. Τι ισχύει για τις εισφορές υγείας, στις περιπτώσεις των εκκρεμών αιτήσεων.

ΕΦΚΑ: Πώς ασφαλίζονται πλέον οι αγρότες

Επιτάχυνση των διαδικασιών έναρξης και διακοπής της ασφάλισης των αγροτών, που ισχύουν από τις 18 Ιουλίου του 2018, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτήν, οι αγρότες θα εγγράφονται πλέον στον κλάδο κύριας ασφάλισης είτε με έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ είτε με την ημερομηνία υποβολής του Απογραφικού Δελτίου.

Μάλιστα, για τους αγρότες που κάνουν έναρξη εργασιών στην εφορία, ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λογίζεται η πρώτη μέρα του μήνα έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έκανε έναρξη στη ΔΟΥ στις 19 Μαΐου, η ασφάλισή του θεωρείται πως ξεκίνησε από την 1η Μαΐου. Αντίστοιχα, ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία μέρα του μήνα διακοπής άσκησης ασφαλιστέας δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς, κατά τη διαδικασία υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι αγρότες συμπλήρωναν Απογραφικό Δελτίο, αντίγραφο του οποίου όφειλαν να καταθέσουν στην εφορία, προκειμένου να προβούν στην έναρξη εργασιών. Η βεβαίωση από την εφορία και το απογραφικό δελτίο, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αποστέλλονταν στον ΕΦΚΑ για την ολοκλήρωση της εγγραφής. Αντίστοιχα, πρόσωπα που είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ και επιθυμούσαν διακοπή της ασφάλισης, έπρεπε να υποβάλουν σχετική αίτηση με τη βεβαίωση διακοπής εργασιών της εφορίας και τα λοιπά δικαιολογητικά.

Για τους αγρότες που δεν έκαναν έναρξη εργασιών στις ΔΟΥ, πλέον, ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης λογίζεται η πρώτη μέρα του μήνα υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση μπορούν να κρίνονται σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά πως η διαδικασία έναρξης ασφάλισης προχωρά ανεξάρτητα από τον έλεγχο για τυχόν αναδρομικότητα της ασφάλισης.

Προσοχή όμως: Η υπαγωγή στην ασφάλιση, στις περιπτώσεις αυτές, δεν μπορεί να ανατρέξει πέραν της 5ετίας από την ημερομηνία υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης διακοπής. Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης Απογραφικού Δελτίου και υποβολής δικαιολογητικών, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία ο αιτών δηλώνει αν έχει ή όχι υποχρέωση έναρξης εργασιών στη φορολογική Διοίκηση.

Ειδικά για τις εκκρεμείς αιτήσεις, προβλέπεται επίσης μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Συγκεκριμένα, όσοι περιμένουν την εγγραφή τους, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι απαλλάσσονται από τις αναδρομικές εισφορές υγείας. Όπως ορίζεται χαρακτηριστικά, «δεν αναζητούνται οι εισφορές υγείας στις περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων για την περίοδο μεταξύ υποβολής Απογραφικού Δελτίου και εγγραφής στα Μητρώα του ΕΦΚΑ». Βέβαια, αναμένεται υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο εξόφλησης των αναδρομικών οφειλόμενων εισφορών.

Στα 768 ευρώ η ελάχιστη σύνταξη θανάτου μετά από εργατικό ατύχημα

Εν τω μεταξύ, άλλο έγγραφο του ΕΦΚΑ καθορίζει στα 768 ευρώ το ελάχιστο πλαφόν για τη σύνταξη θανάτου που χορηγείται σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και επιμερίζεται μεταξύ των δικαιούχων. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για θανάτους από 13.05.2016 και μετά, ακόμα και αν το εργατικό ατύχημα συνέβη πριν από την ίδια ημερομηνία (ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου).

Με άλλο έγγραφο αποσαφηνίζεται ο τρόπος συνταξιοδότησης των ορφανών και από τους δύο γονείς παιδιών, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές, που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Όπως αναφέρεται, τα ορφανά αυτά δικαιούνται να λάβουν το συνολικό ποσό της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος γονέας από τον οποίο έλκουν το δικαίωμα. Δηλαδή δικαιούνται το 100% της σύνταξης του θανόντα και όχι το 50%.

Αν ο θανών, από τον οποίο έλκουν το δικαίωμα, ήταν ασφαλισμένος, η σύνταξη θα υπολογιστεί με τις παλιές καταστατικές διατάξεις του εκάστοτε φορέα κύριας ασφάλισης, αν ο θάνατος ήταν πριν τις 13 Μαΐου του 2016 ή με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αν ο θάνατος συνέβη από 13/5/2016 και μετά. Στη συνέχεια θα δικαιωθούν το 100%. Βασική προϋπόθεση είναι να μην εργάζονται, να μην ασκούν κάποιο επάγγελμα ή να μη λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v