Δύο επιτροπές… κρίνουν την αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την πώληση των ΕΛΠΕ. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal ΔΕΠΑ-Shell κρίνει τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

Δύο επιτροπές… κρίνουν την αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα Ελληνικά Πετρέλαια, για το πρώτο τρίμηνο του 2019 μετατίθεται η εκκίνηση του πρώτου διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Δύο εποπτικές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρατούν στα χέρια τους τον χρόνο έκβασης των δύο εμβληματικών ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση της πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ και για την ακρίβεια η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές Glencore και Vitol βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της εποπτικής αρχής για το αν τελικά χρειάζεται μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο νέος ιδιοκτήτης, που θα έχει και το management του ομίλου, να απευθύνει δημόσια πρόταση και στους υπόλοιπους μετόχους της εισηγμένης στο χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει, με βάση την ερμηνεία της νομοθεσίας που κάνει για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις, πως δεν χρειάζεται η κατάθεση δημόσιας πρότασης από τον νέο μεγαλομέτοχο προς τους υπόλοιπους μετόχους για την εξαγορά μεριδίων τους. Εντούτοις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καταθέσει άτυπα διαφορετική θέση και τώρα το Ταμείο αναμένει την επίσημη τοποθέτησή της, προκειμένου να εκκινήσει την τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Πηγές της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι οι δύο υποψήφιοι επενδυτές έχουν κάνει τις κινήσεις τους για τη διασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας από τις πιστώτριες τράπεζες, αν απαιτηθεί να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση.

Ο σχεδιασμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με βάση αυτή την εκκρεμότητα είναι για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εντός του Νοεμβρίου. Πάντως, άλλα εμπόδια που βρήκε η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, όπως η στάση των συνδικαλιστών που δεν επέτρεπαν την επίσκεψη των υποψήφιων επενδυτών, ξεπεράστηκαν. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων σε Ασπρόπυργο κι Ελευσίνα και βρίσκονται και σε επικοινωνία με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ για τη συλλογή των όποιων προβλεπόμενων τεχνικών και οικονομικών στοιχείων.

Αργεί η ΔΕΠΑ

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μέσω του σπασίματος της επιχείρησης σε δύο εταιρίες (Εμπορίας και Υποδομών), φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι… των αλλαγών και της πώλησης, χρειάζεται πρώτα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανάψει το πράσινο φως της εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής (θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης). Η συγκέντρωση έχει περάσει στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης από την ανεξάρτητη διοικητική αρχή και αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως δεν θα καθυστερήσει, εντούτοις απαιτείται να ολοκληρωθεί, ώστε να προχωρήσει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ.

Για το σπάσιμό της απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Και για να κατατεθεί το σχέδιο στη Βουλή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του μεριδίου της Shell στη ΔΕΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας και η κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ως προς το σπάσιμο της εταιρίας. Το πιο πιθανόν, όμως, είναι η δημιουργία δύο εταιριών: της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου θα μεταφερθούν η ΕΠΑ Αττικής, η χονδρική και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας αερίου, και της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου θα ενταχθούν τα δίκτυα διανομής αερίου και τα μεγάλα διεθνή projects των αγωγών. Στη μεν πρώτη θα πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, στη δεύτερη μειοψηφικό.

Ο πρώτος διαγωνισμός που θα ξεκινήσει θα είναι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει η πρώτη φάση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να πηγαίνει για το πρώτο τρίμηνο του 2019…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v