Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Οι εκλογές το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για τη χώρα

Η αντίδραση της οικονομίας συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, τονίζει ο διεθνής οίκος. Ωστόσο η αποκατάσταση βιώσιμων συνθηκών ανάκαμψης θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων για την Ελλάδα, υπογραμμίζει. Ο κίνδυνος λαϊκίστικων πολιτικών.

ING: Οι εκλογές το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για τη χώρα

Στην ανάλυση της ING με τίτλο «Ελλάδα: Η ζωή μετά το πρόγραμμα διάσωσης», η τράπεζα επισημαίνει ότι η βασική πρόκληση στο εξής είναι η αποκατάσταση βιώσιμης υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς οι πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των τριών προγραμμάτων προσαρμογής παραμένουν ορατές καθώς η συνολική απασχόληση είναι ακόμα 17% χαμηλότερα από τα προ κρίσης υψηλά.

Η ING υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό και με ευμετάβλητο ρυθμό ανάπτυξης. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ παρουσίασε μέτρια άνοδο στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 0,9% του πρώτου τριμήνου του 2018.

Η άνοδος βασίστηκε στις εξαγωγές, ενώ οι επενδύσεις απέτυχαν να επιβεβαιώσουν τα πολύ θετικά στοιχεία στο τέλος του 2017 ενώ και οι εισαγωγές αγαθών μείωσαν συνολικά την ανάπτυξη. Τα καλά νέα έρχονται από την ιδιωτική κατανάλωση, οποία ωφελείται από την εργασία.

Η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 1,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 20% για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Για την ακρίβεια, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, αν και αδιαμφισβήτητα θετική, πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο, όπως συνέβη κατά την απότομη συρρίκνωση του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

Το clean exit της Ελλάδας

Έχοντας επιτύχει την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε θέση να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η στενή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του μνημονίου.

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα με έναν «καθαρό» τρόπο, χωρίς να καταφύγει σε οποιαδήποτε μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, όπως επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνει η ING, τονίζοντας ότι αυτό κατέστη εφικτό λόγω του μαξιλαριού 24 δισ. ευρώ. Το κεφαλαιακό μαξιλάρι έχει ως στόχο την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών για τουλάχιστον 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος ή και περισσότερο, αν οι τρέχουσες εκδόσεις εντόκων γραμματίων συνεχίσουν να ρολάρονται.

Η καθαρή έξοδος ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο. «Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης των επίσημων πιστωτών στην Ελλάδα, αποφασίστηκε ότι η χώρα θα υπόκειται σε αυξημένη εποπτεία, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις.

Η πρόκληση για τη χώρα

Κοιτώντας μπροστά, η αποκατάσταση βιώσιμων συνθηκών ανάκαμψης θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθεί με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εγχώριων και εξωτερικών δυνάμεων, με την αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί.

Έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης στα τέλη του 2009, η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα μέτρα για την αποκατάσταση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η εκ νέου εστίαση σε επενδύσεις φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου είναι πιθανό να βοηθήσει να σταματήσει τo brain drain των νέων, οι οποίοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα βοηθήσει πιθανότατα την παραγωγικότητα, έναν καθοριστικό παράγοντα του δυνητικού ΑΕΠ.

Το πρώτο τεστ αξιοπιστίας της χώρας θα είναι οι επόμενες εκλογές

Οι επερχόμενες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019 θα είναι το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν ένα χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι εκλογές βάζουν την κυβέρνηση σε πειρασμό να ακολουθήσει λαϊκίστικες πολιτικές, όπως την κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε από τους δανειστές.

Αν και πολιτικά αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επικίνδυνη άσκηση καθώς θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η ING εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθούν 1,9% φέτος και το 2019 και θα περιοριστούν στο 1,6% το 2020. Εντούτοις, οι επενδύσεις θα κινηθούν ανοδικά κατά 15,9% το 2019 και κατά 7,6% το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v