Από τη μία, η κρίση. Από την άλλη, η φοροδιαφυγή. Στο τέλος της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών, υπό το βάρος φόρων και εισφορών που δεν «σηκώνονται» για μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων, καταλήγει να εισπράττει λιγότερα έσοδα.
Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Πέρυσι, η πρεμιέρα των νέων ασφαλιστικών εισφορών (ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι για ένα ποσοστό 20% οι αυξήσεις ήταν μεγάλες και γι’ αυτό έρχονται διορθώσεις) σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση οδήγησαν σε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 900 εκατ. ευρώ. Φέτος, από τα μάτια της εφορίας κρατήθηκαν κρυφά (ή συμπιέστηκαν;) επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν στην εφορία για τα εισοδήματα του 2015, ποσό 4,7 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, τα δηλωθέντα εισοδήματα συρρικνώθηκαν σε 3,8 δισ. ευρώ και φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μόλις 3,3 δισ. ευρώ.
Συνολικά άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία περιορίστηκαν από τα 74 δισ. ευρώ στα 72 δισ. ευρώ, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το πάνω από το 80% ( ή περίπου 59 δισ. ευρώ) δηλώθηκε από μισθωτούς, προκύπτει ότι συγκριτικά το «στραπάτσο» στα δηλωθέντα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι τεράστιο.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, από τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων (οι φόροι δεν άλλαξαν) είχε ως αποτέλεσμα μια χασούρα εσόδων της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ. Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οδήγησε το δημόσιο σε προσδοκία (η δεύτερη και η τρίτη δόση δεν έχουν ακόμα πληρωθεί) εσόδων 3,057 δισ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων φόρων εισοδήματος 3,499 δισ. ευρώ πέρυσι.
Σε χρόνο παράλληλο, από το 2016 έως και σήμερα η αύξηση των εισφορών συνέβαλε σε διακοπή εργασιών 200.000 ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσα από τα μπλοκάκια τα οποία έκλεισαν, άνοιξαν μια ΙΚΕ…
«Έπρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών» δήλωσε χθες ο Κώστας Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητώντας το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών να μην υπερβαίνει το 50%.