Στα χρώματα της αστερόεσσας… ντύνεται τις μέρες της 83ης ΔΕΘ και ο ενεργειακός τομέας.
Τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι οι ΗΠΑ και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την ατζέντα και τις συναντήσεις τα υποστηριζόμενα από την Ουάσιγκτον μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα καθώς και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Από τη συμπρωτεύουσα θα παρελάσουν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Mark Menezes, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuval Steinitz, o υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Antic αλλά και ο αντιπρόεδρος της πετρελαϊκής ExxonMobil Tristan Aspray.
Κεντρικό ρόλο στην έλευση των συγκεκριμένων προσώπων έπαιξαν ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt αλλά και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Μάλιστα το επιμελητήριο και η HAEE (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία) διοργανώνουν και συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, μία ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους προαναφερόμενους υπουργούς ομόλογους του, καθώς η Ελλάδα μαζί με τις χώρες αυτές προωθούν ενεργειακά projects.
Επί τάπητος θα τεθεί ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, για τον οποίο αναμένεται επόμενη διακρατική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ίσως κι εντός του μήνα για την υπογραφή σχετικών συμφωνιών. Το φαραωνικό έργο έχει ως σκοπό τη μεταφορά στην Ε.Ε. ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο στηρίζεται από τις ΗΠΑ, όπως και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB), για τον οποίο θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Σταθάκη και της Petkova. Για τον αγωγό έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες κατασκευής του. Στη γειτονική χώρα θα φτάνουν ποσότητες αερίου μέσω του αγωγού TAP αλλά και του FSRU Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο έργο είναι από τα αγαπημένα της Ουάσιγκτον και δεν αποκλείεται τις μέρες της 83ης ΔΕΘ να ανακοινωθεί και αμερικανικό επιχειρηματικό όνομα στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας. Μέσω του συγκεκριμένου πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης (υγροποιημένου φυσικού αερίου) θα γίνεται προμήθεια αμερικανικού LNG στα Βαλκάνια.
Η παρουσία του στελέχους της ExxonMobil σηματοδοτεί επίσης και τη δυναμική παρουσία που θέλει να έχει στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός. Στην Κύπρο και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο πετρελαϊκός όμιλος προχωρά έρευνες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.