Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Υπό τα δεσμά της αυξημένης εποπτείας τουλάχιστον έως το 2022 θα παραμείνει η Ελλάδα, διευκρινίζει στο Euro2day.gr ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν.
«Η αυξημένη εποπτεία έχει ήδη καθοριστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup και η εξέταση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται ανά τρίμηνο και θα αξιολογείται από την Κομισιόν και τον ESM (τους υπουργούς Οικονομικών δηλαδή) και βάσει των εκθέσεων, θα καθορίζονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Διευκρίνισε δε, ότι «η ανά εξάμηνο αναθεώρηση της εποπτείας δεν σημαίνει ότι κάθε έξι μήνες θα γίνεται συζήτηση για το εάν θα πρέπει να συνεχίσει ή να αναπροσαρμοστεί» και ότι βάσει του νόμου 472/2003, είναι μια «αυτοματοποιημένη διαδικασία» η ανανέωση και όπως σημειώνει η Κομισιόν αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2022, όσο δηλαδή διαρκούν τα μέτρα για το χρέος (σ.σ. επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα).
Η διευκρίνιση έγινε ώστε να σταματήσει, πριν καν ξεκινήσει, οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα, που θα αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα μας είναι σε θέση να ζητήσει την άρση της εποπτείας ή την αναπροσαρμογή της στο τέλος του εξαμήνου.
Προβλέψεις για την ανάπτυξη
Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδος τις καλοκαιρινές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Διασταυρωμένες πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι για την Ελλάδα θα διαπιστώνεται ότι το «πισωγύρισμα» που παρατηρήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινό και ότι το 2018 αναμένεται ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% του ΑΕΠ και το 2019 στο 2,3% του ΑΕΠ. Κύριος λόγος, η αύξηση των επενδύσεων και ιδιαίτερα των ξένων, καθώς και η καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα γύρω στο 1,8% το 2018, για να υποχωρήσει ελαφρά στο 1,6% το 2019.
Eurogroup χωρίς Ελλάδα και με πολλή… Βουλγαρία
Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να τελειώσει νωρίς, χωρίς «ενόχληση» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς τα «σημαντικά» αναμένονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Γενικά υπάρχει ένα κλίμα «κούρασης» γύρω από το ελληνικό θέμα και κανείς δεν θέλει να ανοίξει συζήτηση, ούτε καν για το θέμα των συντάξεων, για το όποιο έχει χυθεί πολύ μελάνι στην Ελλάδα.
Αντιθέτως, το Eurogroup ετοιμάζεται να τρίξει τα δόντια στη Βουλγαρία με την ένταξή της στον μηχανισμό ERM2, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση της Σόφιας να ενταχθεί ταυτοχρόνως και στην Τραπεζική Ένωση, ώστε να ελέγχονται οι βουλγαρικές τράπεζες.
Κάτι που βεβαίως δεν θέλει η Βουλγαρία…