Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνουν Τσακαλώτος-Χουλιαράκης στις ΗΠΑ

Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου στις ΗΠΑ και ο σχεδιασμός για τις επόμενες ομολογιακές εκδόσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια του ESM και το «κατοστάρι» των επενδυτών. Τα ρίσκα και η προειδοποίηση έμπειρων στελεχών της αγοράς.

Τι ψάχνουν Τσακαλώτος-Χουλιαράκης στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε επικοινωνιακό επίπεδο, μια πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν τις 20 Αυγούστου θα ήταν ένα καλό νέο στο κυβερνητικό στόρι της εξόδου από τα Μνημόνια.

Τα μηνύματα, όμως, τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρουν ότι το ζητούμενο δεν είναι μια έξοδος επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά η προετοιμασία της χώρας για τη βιώσιμη επάνοδο στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε μια νέα γνωριμία της ελληνικής οικονομίας με τους επενδυτές αλλά και στην ουσιαστική αναδιοργάνωση του ΟΔΔΗΧ με τη συμβολή του ESM. Πληροφορίες αναφέρουν πως τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο του ESM, προκειμένου να δώσει τεχνογνωσία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και επαφών.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Τσάκωνας (ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ) βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, όπου θα έχουν έως την Τετάρτη κύκλο επαφών με εκπροσώπους διεθνών οίκων και ισχυρών παικτών στη σκακιέρα των ομολόγων. Θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος road show στην Ασία, ενώ τον τελευταίο μήνα προσεγγίζουν τους 100 οι επενδυτές οι οποίοι είτε σε τετ α τετ συναντήσεις, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενόψει αλλά και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίαυλος άμεσης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με έναν ευρύ κύκλο επενδυτών, οι οποίοι μέσω newsletter θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέρος της επιστροφής στην κανονικότητα αποτελεί ο στόχος ανακοίνωσης στο τέλος κάθε έτους του προγράμματος δανεισμού του επομένου, όπως συνέβαινε στα χρόνια προ της κρίσης.

Όσον αφορά τον χρόνο της επόμενης έκδοσης ομολόγων, όλα παραμένουν ανοιχτά. Αν εμφανιστεί «ευκαιρία», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αξιοποιηθεί, χωρίς όμως η άμεση νέα έξοδος στις αγορές να θεωρείται αυτοσκοπός.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup έχουν εισέλθει σε καθοδικό κανάλι, χωρίς θεαματικές «βουτιές», με την απόδοση του επταετούς να έχει υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα έκδοσης στις αρχές του έτους, το δεκαετές να έχει διασπάσει το ψυχολογικό όριο του 4% και την απόδοση του πενταετούς οριακά πάνω από 3%.

Έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων επισημαίνει ότι οι εφεξής χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μια ενδεχόμενη έκδοση τριετών ομολόγων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αδυναμία εκδόσεων μεγαλύτερης διάρκειας ενώ μια έκδοση τίτλων διάρκειας μεγαλύτερης της δεκαετίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση οχύρωσης έναντι ενδεχόμενης μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας. Και γι’ αυτούς τους λόγους, δεν φαίνεται καμία διάθεση ανάληψης ρίσκου από υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ, ιδίως από την ώρα όπου ταμειακά δεν χρειάζεται καμία βιασύνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v