Για πρώτη φορά Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε σήμερα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να υπάρξουν εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές αλλά και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο έχει ψηφιστεί στη Βουλή.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της δέκατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ρωτήθηκε για το εάν θα κοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου. Η απάντησή του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται -pacta sunt servanda- αλλά «δεν είναι άκαμπτες», είπε κάνοντας σύνδεση και με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την ανάγκη ή μη να περικοπούν οι συντάξεις, έχει να κάνει ακριβώς με τη δυνατότητα -όπως υποστηρίζουν- να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις. Ο αντίλογος έρχεται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ , το οποίο όμως έχει περάσει σε συμβουλευτικό ρόλο -«consulting mode» όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο Πίτερ Ντόλμαν-, χωρίς τις δυνατότητες επιβολής μέτρων τις οποίες είχε στα μνημονιακά χρόνια.
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, το θέμα θα τεθεί εκ νέου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019. Η συζήτηση, είπε, θα γίνει με την Ελλάδα ως ένα κράτος το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Ο κ. Μοσκοβισί άλλωστε πρόσθεσε με νόημα ότι είναι αναγκαιότητα η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς λιτότητα.
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.
Την επομένη της δημοσίευσης της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία αμφισβητείται η δυνατότητα επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060), ο κοινοτικός επίτροπος ρωτήθηκε και για το εάν είναι εφικτοί αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Απάντησε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα μετά την 20ή Αυγούστου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, οι θεσμοί θα συνεχίσουν να έρχονται στην Αθήνα αλλά με πολύ διαφορετικές διαδικασίες, δεδομένου ότι η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Συμπλήρωσε πως δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά θα διασφαλίζεται η μεταμνημονιακή τήρηση των συμφωνηθέντων και η διασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Ο επίτροπος έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι τα τρία αυτά χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Επεσήμανε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος είναι δική του επιτυχία η συμφωνία του Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε και αυτός τα ευχαριστήριά του στον επίτροπο, για τον ρόλο που διαδραμάτισε. Είπε ότι υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.