Δώδεκα ημέρες παραπάνω θα πρέπει να δουλέψουν φέτος οι Ελληνες, προκειμένου να «απελευθερωθούν» φορολογικά. Σύμφωνα με μελέτη του κέντρου φιλελεύθερων μελετών η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, ημέρα «φορολογικής ελευθερίας» είναι η 18η Ιουλίου, όταν πέρυσι ήταν η 6η Ιουλίου.
Πρακτικά φέτος, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», ο μέσος Ελληνας δουλεύει πενήντα ημέρες για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ενδιαφέρον έχει ότι πριν από την ένταξη στα μνημόνια, το 2009, ημέρα φορολογικής ελευθερίας ήταν περίπου δύο μήνες νωρίτερα, στις 28 Μαΐου, γεγονός το οποίο αναδεικνύει το μέγεθος των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Αντιστοιχίζοντας την εξέλιξη της ημέρας φορολογικής ελευθερίας με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα, η μελέτη καταγράφει επιβάρυνση περίπου ενός μήνα την περίοδο 2009-12 (ΠΑΣΟΚ), οπότε η ημέρα από τις 28 Μαΐου μεταφέρθηκε στις 23 Ιουνίου. Την περίοδο 2012-15 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μετακινήθηκε οριακά στις 26 Ιουνίου, ενώ την περίοδο 2015-18 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), η ημέρα φορολογικής ελευθερίας έφτασε στις 18 Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα μακρύτερα, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας, οι Έλληνες να δουλεύουν 198 ημέρες για το κράτος και μόλις 167 ημέρες για τους ίδιους.