Θετικά αλλά «συγκρατημένα» αντιμετωπίζουν τη συμφωνία για το χρέος οι τραπεζίτες, χαρακτηρίζοντάς την από «μέτρια» έως «καλή», δεδομένων των συνθηκών, αλλά και της διαδρομής που έχει διανύσει η χώρα και η ελληνική οικονομία από το 2015 έως και σήμερα, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Σε μία πρώτη αποτίμησή της, υπογραμμίζουν ότι η έξοδος από το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καμία παρέκκλιση από το σφιχτό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν ψηφισθεί όσο και εκείνων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.
Οι αγορές
Στο ερώτημα πώς διαβάζουν οι αγορές τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους απαντούν: «Μέτρια προ το θετικό». Ωστόσο, εξηγούν ότι η εικόνα δεν είναι στατική και όλα θα εξαρτηθούν από τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει εφεξής στο μέτωπο της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας, είτε πρόκειται για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, είτε στην εξυγίανση -μέσω της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων- του τραπεζικού κλάδου.
Επισημαίνουν, μάλιστα, με έμφαση ότι οι εταίροι της χώρας έδωσαν στο θέμα του χρέους «τόσο όσο», ωστόσο για τις αγορές το πιο «θετικό» είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας «για πολλά χρόνια ακόμη».
Επίσης, σημαντικό στοιχείο για τη συμπεριφορά των αγορών αποτελεί η κατ' επανάληψη δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο».