Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάιλμπριφ (EwG): Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συμφωνία και θα πιούμε ούζο

Ανησυχώ κάπως για το πώς θα πάρουν οι αγορές το ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ, παραδέχτηκε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup. Ετοιμάζεται η έκθεση βιωσιμότητας. Πιο έντονη η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Φάιλμπριφ (EwG): Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συμφωνία και θα πιούμε ούζο

Απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο δήλωσε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Χανς Φάιλμπριφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διεθνή Τύπο, στο πλαίσιο Σεμιναρίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Ολλανδός πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορές μεταξύ των πιστωτών.

«Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συνολική πρόταση για την Ελλάδα και θα γιορτάσουμε με ούζο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Κι όταν ρωτήθηκε αν κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά, είπε: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μην πάνε καλά, ωστόσο δεν θέλω να τους αναφέρω. Δεν μ’ αρέσει να είμαι απαισιόδοξος. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει στην επόμενη οικονομική κρίση».

Οπως μεταδίδει το news247.gr, με τον κοφτό, σύντομο, αλλά περιεκτικό λόγο του, ο Χανς Φάιλμπριφ περιέγραψε τι θα συμπεριλαμβάνει η συμφωνία που θα συζητηθεί στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταμνημονιακή περίοδος και επιτήρηση, ύψος δόσης και εκταμίευσή της, αλλά και ύψος για το "μαξιλαράκι" ρευστότητας», είπε. Πριν από τους υπουργούς, το κείμενο θα συζητηθεί σε ένα Euro Working Group που θα λάβει χώρα «πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου», εξήγησε.

Τότε θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους των Ευρωπαίων πιστωτών, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει αποφασίσει νωρίτερα αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, τη χρηματοδοτική του συνεισφορά δηλαδή. «Δεν είναι απαραίτητη, θα ήταν καλύτερο να υπάρχει η ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου», είπε. «Ανησυχώ κάπως για το πώς θα το πάρουν οι αγορές, αν δεν ενεργοποιηθεί. Όμως εμείς με τα μέτρα που θα προτείνουμε, θα εξασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Αλλιώς δεν θα τα προτείναμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μας στις αγορές», επεσήμανε.

Ο επικεφαλής των εκπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωζώνης στην ομάδα εργασίας ρωτήθηκε πολλές φορές για το αν η Ελλάδα χρειάζεται να ζητήσει, κατά τη γνώμη του, πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση είναι της ελληνικής πλευράς και δεν το προβλέπει ότι θα ζητηθεί. «Η υποδοχή του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης είχε θετική υποδοχή από τους εταίρους. Ξέρω ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει διαφωνίες. Είναι δικαίωμά της, Δημοκρατία έχουμε», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία και να έχει πολιτική σταθερότητα» είναι τα τρία πράγματα που κατά τον Χ. Φάιλμπριφ πρέπει να συμβούν μετά το πρόγραμμα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι πιο έντονη από ό,τι στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία μετά την έξοδο από το δικό τους πρόγραμμα, «αλλά στην Ελλάδα προσφέρουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», είπε. «Είναι δίκαιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v