Ρέγκλινγκ: Θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα στο χρέος

Ο μόνος δρόμος είναι μια διαρκής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM. Παραμένει εύθραυστη η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, προειδοποίησε. Η μεταπρογραμματική επιτήρηση θα είναι πιο σφιχτή και περισσότερο ολοκληρωμένη.

Ρέγκλινγκ: Θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα στο χρέος

Μήνυμα επιμονής στις μεταρρυθμίσεις έως τη λήξη του προγράμματος αλλά και στη συνέχεια έστειλε από την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζοντας αισιοδοξία για συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και περιγράφοντας ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για τη συνέχεια.

«Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές στην περίπτωση της Ελλάδας. Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές- εξαιτίας παραγόντων πέραν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης, επέδρασε αρνητικά στα ελληνικά σπρεντ. Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι μια διαρκής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, παράμετρος χωρίς την οποία  η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσο μάλλον να τις διατηρήσει», ανέφερε σε ομιλία του στο πλαίσιο δείπνου για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο επικεφαλής του ESM μοιράστηκε με τους παριστάμενους τον προβληματισμό του κατά το παρελθόν αναφορικά με το γεγονός, όπως είπε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται  πάρα πολύ στο μέτωπο των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν. «Θα ήταν προτιμότερο αν εστιάζαμε πρωτίστως στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, δεδομένου ότι είναι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες εν τέλει θα πείσουν τους επενδυτές».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη μορφή αυτού του πακέτου μέτρων και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκφράστηκε με θερμά λόγια για τους Έλληνες και τους πολιτικούς ηγέτες για τη στροφή προς μια πιο μοντέρνα οικονομία, έκανε λόγο για μία ειδική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας με την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM τον ερχόμενο Αύγουστο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στη στροφή για να γίνει το επόμενο παράδειγμα επιτυχίας στην ευρωζώνη, υπενθυμίζοντας την προϋπόθεση επιμονής στις μεταρρυθμίσεις τόσο στη διάρκεια του εναπομείναντος χρόνου έως την ολοκλήρωση του προγράμματος όσο και στη συνέχεια, μετά τις 20 Αυγούστου.

Αναφορικά με το μεταμνημονιακό τοπίο τόνισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σοφία για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενώ τόνισε ότι θα ήταν «κοντόφθαλμο» να μην συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η Ελλάδα θα μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ESM ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Όπως και στις άλλες χώρες, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κανονικής επιτήρησης, αυτό που ονομάζουμε Early Warning System.

Αλλά καθώς η Ελλάδα απαιτεί σαφώς περισσότερη ελάφρυνση χρέους σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, η μεταπρογραμματική επιτήρηση θα είναι πιο σφιχτή και περισσότερο ολοκληρωμένη», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v