Την εμφάνιση κι άλλων μνηστήρων για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αποκλείουν αρμόδιες πηγές της εταιρίας.
Το «κλειδί» για να ανοίξει το «παιχνίδι» και σε άλλους επενδυτές, πέραν εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ο δεύτερος γύρος. Εταιρίες μπορούν να συμμετάσχουν, αρκεί να συστήσουν κοινοπραξία με εκείνες τις εταιρίες που πέρασαν την αξιολόγηση και προκρίθηκαν για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Στελέχη των ΕΛ.ΠΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο άλλες εταιρίες να κάνουν το βήμα της δημιουργίας κοινών σχημάτων με όσες από τις πέντε πάρουν το πράσινο φως για τον επόμενο γύρο. Αυτό θα φανεί μετά τον Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώνει την αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος το αργότερο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Πάντως, στους κόλπους του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου και στην αγορά, τα συναισθήματα από τα πέντε ονόματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι ανάμικτα.
Κι αυτά καθορίζονται εν πολλοίς από το γεγονός της μη εμφάνισης των βαριών «χαρτιών» της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής. Η μία πλευρά που εμφανίζεται θετικά διακείμενη στη συμμετοχή για τουλάχιστον τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες, υποστηρίζει ότι πρόκειται για εταιρίες με εμπειρία και καλό όνομα στις δραστηριότητες του trading. Μία εξ αυτών δε, η Vitol, είναι όμιλος με τέσσερα διυλιστήρια. Οι άλλες δύο είναι η Glencore και η GuptaFamily Group Association. Επιπροσθέτως χαρακτηρίζουν αναμενόμενες τις συγκεκριμένες συμμετοχές, με δεδομένες τις αποφάσεις ευρωπαϊκών διυλιστηρίων για αποεπένδυση από τον κλάδο διύλισης και μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΠΕ.
Η πλευρά που δηλώνει προβληματισμένη τονίζει με νόημα πως σημασία έχει ο νέος ιδιοκτήτης των ΕΛ.ΠΕ να διατηρήσει την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου και να μην αρκεστεί στη μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κόμβο… Θεωρεί δε απίθανη τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο νέων εταιριών με brand name στην πετρελαϊκή αγορά.
Η ΔΕΠΑ
Όποια κι αν είναι η έκβαση του διαγωνισμού των ΕΛ.ΠΕ, η διοίκηση, όπως ανήγγειλε χθες από τη γενική συνέλευση των μετόχων, προχωρά τους σχεδιασμούς της για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επιλογές για δυναμικό παρών στην αγορά του φυσικού αερίου. Πηγές έλεγαν χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ότι ο όμιλος θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπαινίσσονταν δε ακόμη και τη συμμετοχή του στον επερχόμενο διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΠΑ. Και συγκεκριμένα όταν θα σπάσει στα δύο η εταιρία, τα ΕΛ.ΠΕ δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Πάντως και για το θέμα αυτό υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά και κομβικά σημεία όπως οι επιλογές των νέων ιδιοκτητών των ΕΛ.ΠΕ.