Πού μπαίνει τώρα ο πήχης της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πώς διαμορφώνονται πλέον οι προβλέψεις για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Καταλύτες οι συνδυασμοί των αποφάσεων για τη διευθέτηση του χρέους. Τη Δευτέρα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ α' τριμήνου.

Πού μπαίνει τώρα ο πήχης της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Θετικά, αλλά όχι θεαματικά νέα αναμένουν εγχώριοι αναλυτές από το μέτωπο της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα και εκτός από το εγχώριο κλίμα, τα στοιχεία θα τροφοδοτήσουν και τα κλιμάκια των δανειστών τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση των αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους.

Ο ετήσιος στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης, έχει ήδη αναθεωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο 2,3% (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός) και αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω στην περιοχή του 2% με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022 το οποίο θα αποτελεί κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου της ερχόμενης εβδομάδας.

Διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν) έχουν θέσει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στην περιοχή του 1-9%-2% αν και νεότερες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν επικείμενες αναθεωρήσεις στη ζώνη του 1,6%-1,7%, με την υποσημείωση ότι το στοιχείο το οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο θα είναι ο συνδυασμός των αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή συμφωνία και η διευθέτηση του χρέους.

Όπως επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο κατά την τελευταία έκθεσή του, ο ρυθμός μεγέθυνσης 2% στον οποίο συγκλίνουν οι περισσότεροι φορείς, συνιστά σαφή επιτάχυνση σε σχέση με το 2017 (1,4%). «Οι επιμέρους προβλέψεις υπόκεινται ωστόσο σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας δεδομένων των ιδιαίτερα κρίσιμων γεγονότων και εξελίξεων που αναμένεται να λάβουν χώρα εντός του 2018, οι επιπτώσεις των οποίων δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο, εκτίμησε την Πέμπτη ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης. Όπως προέκυψε από αρκετούς ομιλητές στο χθεσινό συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες μετά την έξοδό τους από το πρόγραμμα . «Προσοχή» συνέστησε, «μην παρερμηνεύσετε εξαιτίας της ανάπτυξης ότι λύθηκαν τα προβλήματα».

Μια αντίστοιχη εκτίμηση έκανε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στροχ, σημειώνοντας πως όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων χωρών «τα προγράμματα έφεραν ανάπτυξη μετά τη λήξη τους» και εκτιμώντας πως «και η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες της κρίσης».

Σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης συνέκρινε την απώλεια ΑΕΠ στην Ελλάδα με τη βουτιά του αμερικανικού ΑΕΠ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι αντίστοιχη -κοντά στο 30%- μόνο που στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών υπήρξε πλήρης κάλυψη της απόστασης, ενώ στην Ελλάδα οκτώ χρόνια μετά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v