Θετικές χαρακτήρισαν τις εκπλήξεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, πηγές με γνώση της διαδικασίας. Ωστόσο, τόνισαν ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο, με τη μεγαλύτερη να αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Ολοι μπορούμε να χτίσουμε στα καλά αποτελέσματα των stress tests και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας», επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι πλειστηριασμοί είναι σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα για αυτό το εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων. «Είναι χρήσιμο εργαλείο και θα το παρακολουθούμε. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα collateral/ακίνητα καθώς δεν προσδοκούμε να γίνουν εταιρίες ακινήτων. Υπάρχει ο κίνδυνος της υπερέκθεσης σε αυτό το κομμάτι», υπογράμμισαν.
Για τις πωλήσεις δανείων, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το πλεονέκτημα σε αυτό το εργαλείο έγκειται στο γεγονός ότι τα funds μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι πωλήσεις αφορούν κυρίως στο corporate και όχι στα στεγαστικά δάνεια. Επανέλαβαν ότι δεν είναι στόχος να βγουν οικογένειες στον δρόμο και ήδη από τους πρώτους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι κάποιοι προστρέχουν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους την τελευταία στιγμή.
Μένοντας στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία και «δεν υπάρχει χώρος για όνειρα και άρνηση».
Τα σενάρια για ΑΜΚ
Ερωτηθείσες οι ίδιες πηγές για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειάζονται αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανέφεραν ότι είναι απόφαση των διοικήσεων το αν, πότε και με ποιο τρόπο θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.
Σχολιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στην ενεργητικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα, το πλαίσιο είναι καλό, αλλά δεν αρκεί μόνο η νομοθέτηση, χρειάζεται και η εφαρμογή.
Διοικήσεις τραπεζών
«Εχουν γίνει αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια, χρειάζεται όμως χρόνος για να επιδείξουν αποτελέσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι την ίδια στιγμή, οι επενδυτές θα ήθελαν να τηρούνται οι νόμοι και οι πολιτικοί να είναι προβλέψιμοι.
Στο μέτωπο των νέων χρηματοδοτήσεων, ανέφεραν ότι πράγματι είναι βραδύς ο ρυθμός χορήγησης νέων πιστώσεων, όμως ο ενάρετος κύκλος ξεκινά, τα πλάνα των τραπεζών είναι αξιόπιστα, βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο αφετηρίας, ωστόσο πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να γυρίσουν οι καταθέσεις και όσον αφορά στα capital controls, η απελευθέρωσή τους συνδέεται με το κλίμα εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών.
Ιρλανδικό μοντέλο
Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, οι ίδιες πηγές κάλεσαν τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν ρυθμίσεις με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει το σπάσιμο του δανείου (split) σε δύο μέρη. Το ένα μέρος αποπληρώνεται, το άλλο «παγώνει» για κάποια χρόνια και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του πρώτου μέρους, το δεύτερο μπορεί στο τέλος να διαγραφεί.
Bad bank
Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο των τραπεζών (internal bad bank), το εργαλείο αυτό είναι θετικό και αποδοτικό.
Οσον αφορά στη δημιουργία μιας εθνικής κακής τράπεζας (National Asset Management Company), υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στις τράπεζες διαπραγματευτική ισχύ, ωστόσο όλοι θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι θα γράψουν ζημίες, καθώς τα δάνεια θα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς (market value). Βασική προϋπόθεση, σημείωσαν, είναι να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Βέβαια, όπως υποστήριξαν, το καλύτερο σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank.
Δικαστικές διώξεις
Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν και στις περιπτώσεις τραπεζικών στελεχών οι οποίοι διώκονται ή έχουν ανοιχτά θέματα με τη δικαιοσύνη. «Ο SSM είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποφασίζει, λαμβάνει υπόψη το εθνικό δίκαιο αλλά δίνοντας τη δική του ερμηνεία και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο SSM σέβεται τις εθνικές αρχές αλλά εκείνος αποφασίζει».