Τρία ενεργειακά θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η χρέωση προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι οι σημαντικότερες εκκρεμότητες για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Το περιβάλλον του υπουργού ΠΕΝ εμφανίζεται αισιόδοξο ως προς το κλείσιμό τους.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο για την αποκρατικοποίηση του 66% της ΔΕΠΑ. Η κυβέρνηση, θέλοντας το δημόσιο να κρατήσει τον έλεγχο σε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, όπως στα δίκτυα διανομής και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου), σκοπεύει να κάνει γνωστό στους δανειστές οικονομικοτεχνικό πλάνο που θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών.
Εκεί θα κρεμαστούν τρεις θυγατρικές. Η μία με τα δίκτυα διανομής, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού μετοχών, η δεύτερη θα έχει το εμπορικό κομμάτι, δηλαδή τις διεθνείς συμβάσεις και την ΕΠΑ Αττικής και μπορεί να πουληθεί πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών, και η τρίτη θυγατρική θα έχει τα διεθνή έργα. Αυτή θα παραμείνει υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Συμμετοχών.
Σε ό,τι αφορά την εταιρία συμμετοχών προτείνεται ένα μερίδιο των μετοχών της, πλειοψηφικό, να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η ίδια εταιρία θα αναλάβει επίσης και επενδύσεις στην ανάπτυξη των πρατηρίων φυσικού αερίου, έργων μικρής κλίμακας αποθήκευσης LNG κ.λπ. Το ζητούμενο με αυτή την πρόταση είναι κατά πόσο σύντομα θα εισπραχθούν τα αναγκαία έσοδα, που είχαν προϋπολογιστεί με το κύριο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% της ΔΕΠΑ.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα εξετάσουν υπουργείο ΠΕΝ και δανειστές είναι η λεγόμενη χρέωση προμηθευτή. Η τροπολογία για τη μείωση φέτος κατά 35% ψηφίστηκε, ωστόσο το θέμα είναι αν θα είναι έτοιμη η νέα μορφή αντικατάστασής της, τα λεγόμενα πράσινα πιστοποιητικά. Η χρέωση προμηθευτή επιβαρύνει τις εταιρίες πώλησης ρεύματος αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να την αφαιρέσει από το ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας και επιπλέον το ΕΤΜΕΑΡ να αυξηθεί για την πληρωμή των ΑΠΕ.
Το τρίτο θέμα που θα ανοίξει η κυβέρνηση είναι η σταδιακή μείωση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που δημοπρατούνται (ΝΟΜΕ) όσο θα προχωρά η αποεπένδυση της ΔEH από τους λιγνίτες.