Σε αυστηρό πλαίσιο και υπό αυξημένη εποπτεία θα βρίσκονται εφεξής οι τράπεζες όσον αφορά στο δύσκολο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη των στόχων που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
Μία γεύση του νέου πιο αυστηρού πλαισίου εντός του οποίου θα κληθούν να ενεργήσουν αναμένεται να πάρουν οι διοικήσεις των τραπεζών στα μέσα Μαΐου ,όπου ενδέχεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να επισκεφθεί την Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί.
Μπορεί, λοιπόν, οι τράπεζες να μπαίνουν σε νέα φάση μετά την επιτυχή, όπως αναμένεται, έκβαση των stress tests, το αποτέλεσμα των οποίων θα ανακοινωθεί (σ.σ. εκτός απροόπτου αύριο), ωστόσο «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2019, θα ενταθούν οι πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων και απτά αποτελέσματα κερδοφορίας.
Focus σε τρεις άξονες
Οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η πίεση από τις εποπτικές αρχές αλλά και από τους μετόχους των τραπεζών είναι:
-Η αύξηση του όγκου των πλειστηριασμών, με στόχο τη διεξαγωγή τουλάχιστον 2.000 τον μήνα από τον Σεπτέμβριο. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι εποπτικές αρχές θεωρούν ύψιστης σημασίας την αύξηση των πλειστηριασμών, αλλά και εν γένει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
-Η αύξηση των πωλήσεων. Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις πωλήσεις και μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, το εύκολο κομμάτι των πωλήσεων είναι τα μικρά καταναλωτικά δάνεια και τα χρέη από πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, σιγά σιγά εντός του 2018 θα πρέπει να ανοίξουν τις πωλήσεις και στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στο corporate.
Από το κάδρο της πίεσης δεν λείπουν και τα στεγαστικά, μολονότι οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι εντός του 2018 δεν υπάρχει προγραμματισμένη πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων. Βέβαια, η Τράπεζας της Ελλάδος, σε μία από τις τελευταίες εκθέσεις της, κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τη ζημία και να προχωρήσουν στην πώληση του πιο προβληματικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.
-Η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από τις εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες που έχουν συστήσει οι τράπεζες. Στο μέτωπο αυτό προκρίνονται οι νέου τύπου ρυθμίσεις, στις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα πακέτα, ωστόσο ανέμεναν την ολοκλήρωση των stress tests, προκειμένου να τα… βγάλουν στην αγορά. Ρυθμίσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα και με μικρό ποσοστό κουρέματος, ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.