Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το… 89ο προαπαιτούμενο από Γιούνκερ με αποδέκτη το Βερολίνο

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη στήριξη Γιούνκερ. Η έμφαση στην ολοκλήρωση των «88 συν 1» προαπαιτουμένων, το μήνυμα προς Βερολίνο «pacta sunt servanda» και η λύση της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ.

Το… 89ο προαπαιτούμενο από Γιούνκερ με αποδέκτη το Βερολίνο

Άλλο ένα προαπαιτούμενο εμφάνισε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, μόνο που... ήταν για καλό και δεν αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά των εταίρων.

«Πρέπει να ολοκληρώσετε τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης εγκαίρως, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις, να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο και να δημιουργηθεί η απαίτηση συμφωνίας για το χρέος και για τη μεταμνημονιακή εποχή» είπε, κατά τις πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρόεδρος της Κομισιόν στον πρωθυπουργό.

Για να δώσει έμφαση σ' αυτή την απαίτηση, πρόσθεσε εμφατικά: «Υπάρχουν 89 προαπαιτούμενα, τα 88 πρέπει να εκπληρωθούν από την Ελλάδα και το 89ο από τους θεσμούς».

Ο κ. Γιούνκερ κινήθηκε «κατά γράμμα» στην κατεύθυνση της Κομισιόν, όπως διαπιστώθηκε στο Washington Group, δηλώνοντας ότι στηρίζει την άρνηση της Ελλάδας στην προληπτική γραμμή, παρότι την υποστηρίζουν άλλες πλευρές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίσθηκε υποστηρικτικός στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, καθώς έτσι θα «αρθεί» το βέτο του Ταμείου σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Στη βάση αυτού του σημείου της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε αργότερα, στις κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ότι «αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία δεν είναι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

Pacta sunt servanda και FYROM

Το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο, βεβαίως, από τις τοποθετήσεις του προέδρου της Κομισιόν, τόσο στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό όσο και κατά την ομιλία του στη Βουλή.

* Πρώτον, για τη στήριξη που παρείχε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο και συμφωνία στο χρέος -για «πιο καθαρή έξοδο» έκανε λόγο ο ίδιος. Η λατινική φράση μάλιστα που χρησιμοποίησε «pacta sunt servanda» («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται») φέρεται ότι είχε αποδέκτη το Βερολίνο και παραπέμπει στη συμφωνία του περσινού Ιουνίου. Είναι ενδεικτικό ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν κυρίως στην αναφορά του κ. Γιούνκερ για το χρέος.

* Δεύτερον, για τη θέση του στα ελληνοτουρκικά (με έμφαση στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών), αλλά και για την παρότρυνση («διακριτική πίεση» χαρακτηρίστηκε) να υπάρξει συμφωνία με FYROM, υπογραμμίζοντας «το επείγον για λύση στο όνομα».

Η κατά Ευκλείδη σφικτή εποπτεία

Το καλό κλίμα επισκιάσθηκε, έστω προς στιγμή, από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους FT, μέσω των οποίων φωτογράφισε ευκρινώς μία «περίπου καθαρή» έξοδο με σφικτή εποπτεία. «Είναι πιθανό να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», είπε χθες, παραμονή του Eurogroup στη Σόφια, αναφερόμενος στις δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες οι οποίες εξέρχονται από τα μνημόνια.

Το timing προβλημάτισε κυβερνητικά στελέχη καθώς ο υπουργός Οικονομικών σχεδόν προανήγγειλε σκληρή εποπτεία με αξιολογήσεις ανά τρίμηνο (ή «επισκέψεις», κατά συνεργάτες του), τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός εξέπεμπαν τα αντίθετα μηνύματα από την Αθήνα.

Η αξιοποίηση της διάστασης απόψεων από την αντιπολίτευση οδήγησε τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίσει (μέσω διαρροών) πως «η απόρριψη της πιστοληπτικης γραμμής προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο».

Ισορροπώντας μεταξύ της άποψης που εξέφρασε στους FT και στην επίσημη θέση, πρόσθεσε ότι θα υπάρχει η μεταπρογραμματική παρακολούθηση όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμα»: δηλαδή, «ενδεχομένως μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο», όπως σημείωσε.

Κατά τις πληροφορίες, η διαρροή έγινε εν γνώσει του Μαξίμου, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια στο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v