Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δέκα παγίδες και οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Οι κρίσιμες αλλαγές στους κωδικούς της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η παγίδα έξτρα φόρων, το παράθυρο ευκαιρίας για το αφορολόγητο και οι εκπτώσεις που καταργήθηκαν. Τα νέα δεδομένα για μισθώσεις Airbnb, οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι.

Οι δέκα παγίδες και οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Οι φόροι εισοδήματος οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους, οι φορολογούμενοι είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με πέρυσι.

Το «σχεδόν» παραπέμπει σε μικρές συγκριτικά με το μέγεθος των προηγούμενων ετών πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι οποίες απορρέουν είτε από την κατάργηση και της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει -της έκπτωσης ιατρικών εξόδων-, είτε λόγω της φορολόγησης πρόσθετων εισοδημάτων, π.χ λόγω μισθώσεων Airbnb, όπου ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει, είτε εξαιτίας της πρεμιέρας της κατοχύρωσης του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος. Παγίδα έξτρα φόρων μπορεί να κρύβεται ακόμα και στο νέο κύμα διασταυρώσεων που προμηνύεται η ξεχωριστή δήλωση φιλοξενουμένων…

Το νέο έντυπο Ε1 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα επόμενα 24ωρα. Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Με τον τρόπο αυτό «παντρεύεσαι» την εφορία για κάθε μήνα σε έναν ατελείωτο φορολογικό εφιάλτη. Αν η εναλλακτική είναι ο κίνδυνος της κατάσχεσης, η πληρωμή φόρου κάθε μήνα μέχρι την εκκαθάριση της επόμενης φορολογικής δήλωσης μπορεί να είναι λύση.

Πριν φτάσουμε όμως στην εξόφληση του φόρου, ας καταγράψουμε τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις και τις παγίδες που κρύβονται.

1. Πλαστικό χρήμα. Στον πίνακα 7 της φετινής δήλωσης, οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τους κωδικούς 049-050, όπου αναγράφονται οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Οι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Θεωρητικά, αν σας λείπουν e-αποδείξεις (όχι χάρτινες) μπορείτε να γράψετε το νούμερο που θέλετε, για να γλιτώσετε τυχόν έξτρα φόρο. Καραδοκεί όμως το ενδεχόμενο ελέγχου.

2. Οι χάρτινες αποδείξεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τα «χαρτάκια» δεν μετράνε για κανέναν άλλο.

3. Οι σύζυγοι. Χωριστά, μπορεί του χρόνου. Φέτος, υποχρεωτικά από κοινού, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, υποβάλλουν μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

4. Σύμφωνο συμβίωσης. Όσοι έχουν υπογράψει, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Αλλιώς, χώρια.

5. Τέλος στις εκπτώσεις ιατρικών εξόδων. Οι κωδικοί 051-052 καταργήθηκαν, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά οι ιατρικές δαπάνες δεν μειώνουν τον φόρο αλλά δηλώνονται μαζί με τις λοιπές δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

6. Νέοι κωδικοί 055-056 και 057-058 για τη δήλωση ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Πάνω από 5.000 ευρώ απαγορεύεται.

7. Και… Τ.Κ.  Νέος κωδικός 208 στον πίνακα των τεκμηρίων, όπου αναγράφεται ο Ταχυδρομικός Κώδικας της κύριας κατοικίας.

8. SOS οι φιλοξενούμενοι. Στον πίνακα των πληροφοριακών στοιχείων προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008, όπου δηλώνεται τυχόν φιλοξενία φυσικών προσώπων πέραν των εξαρτώμενων μελών. Όσοι φιλοξενούν στο σπίτι τους ενήλικες (π.χ. φίλους) που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη, θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ τους και τους μήνες φιλοξενίας. Έτσι, η Εφορία θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις φιλοξενίας-μαϊμού.

9. Αναδρομικά συνταξιούχων. Με τροποποιητική δήλωση που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πρόστιμα και τόκους, θα δηλώσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) που έλαβαν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με την απόφαση, η φορολόγηση των ποσών αυτών γίνεται στα έτη που ανάγονται. Η αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 θα υποβληθεί με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν.

10. Airbnb. Όσοι πέρυσι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 15% έως 45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v