Τρεις νέες χρηματοδοτήσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις μετρά ήδη μέσα στο 2018 ο «φάκελος» του EquiFund και των 9 υποταμείων που το εκπροσωπούν. Το συγκεκριμένο στοιχείο δόθηκε νωρίς στη χθεσινή δημόσια εκδήλωση παρουσίασης του επενδυτικού εγχειρήματος από τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε πως στο συγκεκριμένο project το Ίδρυμα αφήνει τον «κοινωφελή» του χαρακτήρα και εισέρχεται ως επενδυτής.
Στην πράξη, την ευθύνη των χρηματοδοτήσεων, τη διαχείριση των 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, και των 60 εκατ. ευρώ από το EIF αναλαμβάνουν τα 9 υποταμεία που χωρίζονται σε τρεις πυλώνες εστίασης (ανά είδος, μέγεθος και χαρακτήρα επιχείρησης).
Σ’ αυτό το πλαίσιο ήδη το Marathon VC, το οποίο εντάσσεται στο δεύτερο «παράθυρο» (early stage window), αυτό των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και που δραστηροποιούνται σε τεχνολογικούς τομείς, έχει επενδύσει στην ελληνική νεοφυή καινοτόμο εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Cube Revenue Management. Σύμφωνα με τον partner του fund, κ. Γιώργο Τζιραλή, σύντομα αναμένεται ακόμη μία νέα χρηματοδότηση σε τεχνολογική εταιρία.
Αν και ο ίδιος απέφυγε να ονοματίσει το νέο επενδυτικό πλάνο, εν τούτοις επανέλαβε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του fund. Το Marathon VC θα επενδύει ποσά από 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ σε εταιρείες επιπέδου seed, αποκτώντας το 15%-20% της εταιρίας. Κριτήριο για την ολοκλήρωση της επένδυσης (πέρα από τα χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά) είναι σύμφωνα με τον κ. Τζιραλή (γνωστό κατά συρροή επενδυτή μέσω του OpenFund) η εξωστρέφεια της επιχειρηματικής προσπάθειας. Σημειώνεται ότι η τελευταία επένδυση του Marathon VC, η Cube Revenue Management, διαθέτει ήδη πελάτες-εταιρίες της λίστας Fortune 500.
Πέραν των δύο παραπάνω χρηματοδοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, σε τελικό στάδιο βρίσκεται μια ακόμη επένδυση εκ μέρους του Uni.Fund, του υποταμείου που εντάσσεται στον πρώτο πυλώνα του Equifund (στην κατηγορία έρευνας και καινοτομίας). Το Uni.Fund, με αρχικό κεφάλαιο περίπου 30 εκατ., θα πραγματοποιεί επενδύσεις που κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται από 250 χιλ. ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ σε pre-seed και seed startups, αλλά και follow-up χρηματοδοτήσεις.. Εκτός από το Υπερταμείο Equifund, το οποίο εκπροσωπείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund - EIF), στο Uni.Fund συμμετέχουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως η Εθνική Τράπεζα, ο όμιλος VivaWallet και το Ιδρυμα Ωνάση.
Το οικοσύσημα περνά στην εφηβεία
Για πολλούς που συμμετείχαν ως επενδυτές, διαχειριστές και επιχειρηματίες, το οικοσύστημα χρηματοδοτήσεων καινοτόμων και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων περνά πλέον σε μια δεύτερη φάση. Μετά τα προγράμματα Jeremie των 50 εκατ. ευρώ και την αρχική ενεργοποίηση ενός δικτύου μεταξύ επενδυτών και επιχειρηματιών προ 5ετίας, η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση, χρησιμοποιώντας τη «μαγιά» που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 137 εταιρείες έλαβαν 214 γύρους χρηματοδότησης συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 200 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα 2010-2016, ενώ αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να πολλαπλασιαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο «πορτοφόλι» του EquiFund, που μόλις ξεκινά με δημόσιους πόρους 260 εκατ. ευρώ, προστίθενται 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) από το Σχέδιο Γιούνκερ, ενώ ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το μισό δισ. ευρώ.