«Ασυμφωνία χαρακτήρων» φρενάρει τις ρυθμίσεις εταιρικών NPLs

Φτωχά τα αποτελέσματα των τραπεζών ως προς την εξεύρεση λύσεων ρύθμισης για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε κοινούς πελάτες. Σύσταση για επιτάχυνση των προσπαθειών από ΤτΕ. Οι αιτίες, η «σύγκρουση συμφερόντων» και ο κοινός τόπος για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη.

«Ασυμφωνία χαρακτήρων» φρενάρει τις ρυθμίσεις εταιρικών NPLs

Αδυναμία συνεννόησης στην εξεύρεση κοινών λύσεων ρύθμισης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. κοινών πελατών) διακρίνει τις συστημικές τράπεζες, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη στη μείωση, κυρίως, των κόκκινων εταιρικών δανείων. 

Τα φτωχά αποτελέσματα στο μέτωπο αυτό προκαλούν τον προβληματισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας για μία ακόμη φορά κάλεσε μέσα από την επισκόπηση των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες.  Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι «ο στόχος της των από κοινού λύσεων ρύθμισης δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα» και επισημαίνει πως «οι τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, προσβλέποντας ότι οι προσπάθειες για κοινές λύσεις ρύθμισης θα εντατικοποιηθούν τους προσεχείς μήνες».

Φτωχά αποτελέσματα

Ωστόσο, έως σήμερα δεν έχουν γίνει πολλά, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Το μοναδικό κοινό εγχείρημα προς την κατεύθυνση της κοινής αντιμετώπισης είναι το πρόγραμμα Solar, το οποίο περιλαμβάνει 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων που έχουν χορηγήσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα εν λόγω δάνεια ανατέθηκαν για διαχείριση στην Dobank και η μεταβίβασή τους θα ξεκινήσει προς το τέλος Απριλίου.

«Δεν αρκεί, ωστόσο είναι ένα πρώτο βήμα», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Ο χρόνος πιέζει και πρέπει όλοι να εντείνουμε την προσπάθεια, καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινα δάνεια που τα έχουμε χορηγήσει σε κοινούς πελάτες και αν δεν αντιμετωπισθούν με ταχείς ρυθμούς, από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει πρόβλημα»…

Οι αιτίες

Η… ασυνεννοησία αποδίδεται όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια από το σύνολο των τραπεζών στις χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες στις περισσότερες υποθέσεις σχετίζονται και με την καθυστέρηση στο μέτωπο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Είναι γεγονός ότι στα μεγάλα κόκκινα εταιρικά κοινοπρακτικά δάνεια, όπως για παράδειγμα στον ξενοδοχειακό τομέα, η διαδικασία ρύθμισης ή τελικής λύσης (σ.σ. ρευστοποίηση, πλειστηριασμός) κολλάει στις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Πέραν της δικαιοσύνης, στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια η διαδικασία είναι αργή, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, οι υποψήφιοι αγοραστές της υπερχρεωμένης εταιρείας θέτουν μία σειρά από θέματα και εγείρουν αξιώσεις (π.χ. ως προς το ύψος του κουρέματος) που χρειάζεται χρόνος για να διευθετηθούν και να επέλθει η τελική συμφωνία.

Υπάρχει, όμως, και ο παράγοντας της «σύγκρουσης συμφερόντων» μεταξύ των τραπεζών -που έχουν δώσει δάνεια στον ίδιον πελάτη- καθώς διαφορετική στόχευση έχει η leader πιστώτρια τράπεζα από την άλλη, η οποία έχει μικρότερη δανειακή έκθεση. «Κι εδώ είναι που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους», αναφέρει η ίδια πηγή και συστήνει προς πάσα κατεύθυνση πως «οι τράπεζες οφείλουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν στη μεγάλη εικόνα, χωρίς αγκυλώσεις και εσωστρέφεια».

Τα βρίσκουν, όμως, στη λιανική

Κι ενώ στην από κοινού αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δυσανασχετούν, είναι έτοιμες να δώσουν κοινές λύσεις στα δάνεια των ιδιωτών (στεγαστικά, καταναλωτικά), τα οποία έχουν τη νομική προστασία του νόμου Καστέλη.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή των αλλαγών στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, στις αρχές Μαΐου, θα προσφέρουν λύση-πακέτο σε 115.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια (στέγης, καταναλωτικά) από τουλάχιστον δύο τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v