Με το κοινό αίτημα προς την Πολιτεία να αφήσει «χώρο» στις επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν όλοι οι διακριθέντες επιχειρηματίες του διαγωνισμού -που για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος-, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε.
Η φορολογία -ως προς το ύψος των συντελεστών, τη διάρθρωση και την έλλειψη ανταποδοτικότητάς της, αλλά και τη διαρκή αλλαγή πλαισίου- αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ως το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αλλά και οι νομοθετικές στρεβλώσεις οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη, συμπλήρωσαν τον κατάλογο των εμποδίων.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων επιχειρήσεων που βραβεύθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες του διαγωνισμού, διέκριναν και τα πλεονεκτήματα του να επιχειρεί κανείς στην Ελλάδα. Για την οικογένεια Καντώνια, που ίδρυσε την Cosmos Aluminium και κατέκτησε τον τίτλο «Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2017», τα ελληνικά κοιτάσματα βωξίτη (ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία αλουμινίου) αλλά και το εργασιακό «φιλότιμο» αποτελούν θετικά στοιχεία. Για τον κ. Δημήτρη Λακασά, συνιδρυτή της Olympia Electronics (και διακριθείς ως Καινοτόμος Επιχειρηματίας), «το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας» αποτελεί επίσης ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Για την κ. Καλλιόπη Ροδοπούλου, διευθύνουσα Σύμβουλο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο), η οποία αναδείχθηκε από την ΕΥ ως Ταχύτερα Αναπτυσσόμενη Επιχειρηματίας, η χώρα προσφέρει ευκαιρίες τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της εκπαίδευσης.
Αποστάσεις από την αισιόδοξη οπτική κράτησε ο κ. Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alchimica Α.Ε. και διακριθείς ως Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας δήλωσε εμφατικά πως «δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα, και για αυτό δεν επιτυγχάνουμε ανάπτυξη». Συμπλήρωσε ωστόσο πως «επειδή στη φύση δεν υπάρχει η έννοια του μηδενός, κάποιοι απλώς επιβιώνουν». Ο κ. Κριμίζης-Τσατσούλης συμπλήρωσε πως η σημερινή Ελλάδα «δεν διαθέτει πρόταση», εκτιμώντας ωστόσο ότι στον τομέα της επιχειρηματικότητας τουλάχιστον υπάρχει μια διαδικασία «σποράς», που ενδεχομένως να αποδώσει καρπούς στο μέλλον.
Και οι τέσσερις επιχειρήσεις -οι οποίες είναι έντονα εξωστρεφείς- υποστήριξαν πως η παραμονή στη χώρα (φορολογικά και επιχειρησιακά) είναι μια επιλογή που, αν και συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις, παραμένει αδιαπραγμάτευτη.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος κ. Π. Παπάζογλου, δηλώνοντας πως καμιά σοβαρή επιχείρηση δεν μετέφερε την έδρα της για φορολογικούς λόγους. Θύμισε πως οι μετακινήσεις μεγάλων ομίλων έγιναν για λόγους πρόσβασης στον δανεισμό και στις χρηματοδοτήσεις. Υπογράμμισε πως όσες επιχειρήσεις μετακόμισαν, ήταν όσες συνεπώς φοροδιέφευγαν, για να καταλήξει πως «οι μικρές ανοργάνωτες επιχειρήσεις αποτελούν τον καρκίνο της ελληνικής οικονομίας. Συντηρούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα».
Πέραν της αποτίμησης του εγχώριου οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι διοικήσεις των εταιριών παρουσίασαν τα μοντέλα ανάπτυξής τους, που παρά τις διαφορές συνέκλιναν σε δύο βασικούς άξονες: στην έντονη εξωστρέφεια αλλά και τη διαρκή επένδυση.
Σύμφωνα με τον κ. Ξ. Καντώνια, η Cosmos Aluminium, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, έχει φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ έχει προβεί σε συνολικές επενδύσεις σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρισα, το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς στον κλάδο, ενώ τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη ναυπηγική και στις κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών. H εταιρεία είναι κατά 99,7% εξαγωγική και τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε 20 χώρες στην Ευρώπη αλλά και στο Ισραήλ. Διαθέτει δε ένα νέο επενδυτικό πλάνο της τάξης των 13 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, η οποία «θα ωθήσει τον κύκλο εργασιών της εταιρίας από τα 80 εκατ. ευρώ στα 130 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα».
Η Alchimica του κ. Κριμίζη-Τσατσούλη μετρά πάνω από 35 χρόνια στην παραγωγή εξειδικευμένων χημικών και πρώτων υλών. Με τρεις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, δύο θυγατρικές σε Τουρκία και Αγγλία, 170 άτομα προσωπικό και ενεργό δίκτυο πωλήσεων που εκτείνεται σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως, η εταιρεία εξάγει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του τζίρου της. Η εταιρεία έχει καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, καθώς το 2017 ανήλθε στα 37,5 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ το 2008. Για την τριετία 2017 - 2019 η εταιρεία έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία νέου εργοστασίου, την ανέγερση κτιρίων και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και εξοπλισμό για έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, που θα αγγίξουν τα 3 εκατ. ευρώ.
Κατά την κ. Ροδοπούλου, παρά το γεγονός του ότι η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται και να εμποδίζεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, εν τούτοις η ανάγκη υπάρχει. Σήμερα, ο Όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ-Μητροπολιτικό Κολλέγιο κατέχει ηγετική θέση στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, με σχεδόν 18.000 φοιτητές σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Λάρισα.
Ο διεθνής προσανατολισμός αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο και ήδη φέτος ο εκπαιδευτικός όμιλος δέχτηκε τους πρώτους σπουδαστές από το εξωτερικό. Στα άμεσα σχέδια είναι η ίδρυση της πρώτης Ναυτικής Ακαδημίας στον Πειραιά, αλλά και της πρώτης ιδιωτικής σχολής Ιατρικής εντός της προσεχούς τριετίας.
Επενδύσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ προγραμματίζει και η Olympia Electronics για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, σήμερα η Olympia Electronics εξάγει τα προϊόντα της σε 72 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Αφρική. Περίπου το 70% των πωλήσεων είναι εξαγωγές. Έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε: το μετρό της Αθήνας, τα έργα των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004, τη νομαρχία στη Βιέννη, το Expo Lisbon στην Πορτογαλία, την Αρχή Ηλεκτρισμού στο Ντουμπάι, τα αεροδρόμια της Στοκχόλμης και της Ντόχα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία έχει διεισδύσει και στην παραγωγή πιστοποιημένων από τη LLOYDS ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας, κομμάτι στρατηγικής σημασίας και για τα επόμενα βήματά της.