Από την ανακοίνωση δύο συμφωνιών στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών συνοδεύθηκε η παρουσίαση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Πρώτον, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυση στην Ελλάδα ενός κέντρου επιχειρηματικής καινοτομίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και δεύτερον, μια συμφωνία με τη γερμανική OHB για επένδυση, από κοινού με το ελληνικό δημόσιο, για την κατασκευή μονάδας παραγωγής μικροδορυφόρων στη χώρα μας.
Ο Ν. Παππάς υποστήριξε πως η ίδρυση του ΕΛΔΟ συμβάλλει ώστε «να ισχυροποιηθεί η χώρα σε έναν τομέα κρίσιμο για το μέλλον, αλλά και να αυξηθεί το εκτόπισμά της». Πρόσθεσε πως «οι ωφέλιμες χρήσεις των τεχνολογικών Διαστήματος είναι πολλαπλές, από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι τη γεωργία ακριβείας και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Επιτήρηση συνόρων, ασφαλείς επικοινωνίες, δυνατότητα επιτήρησης σε πολλαπλά σημεία. Η ανεξάρτητη διαστημική πολιτική συμβάλλει στην αποτρεπτική στρατηγική και στην άμυνα».
«Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει τέτοιο φορέα», πρόσθεσε ο υπουργός. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ESA, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον τομέα επιστρέφονται 7 ευρώ.
Με την ίδρυση του ΕΛΔΟ, κατά τον κ. Παππά, «προωθούνται ερευνητικές δράσεις για την πολιτική προστασία, αυξάνονται οι αμυντικές δυνατότητες, δημιουργείται πόλος προσέλκυσης επιστημόνων με υψηλή εξειδίκευση, αυξάνεται ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια δεκάδων επιχειρήσεων που ήδη απασχολούν περί τις 2.000 εργαζόμενους και ασχολούνται με εφαρμογές ή εξοπλισμό που συνδέεται με το Διάστημα». Σημειώνεται πως μέσα στο 2018 θα έχουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4 ενώ πέρυσι εκτοξεύθηκε ο Hellas Sat 3.
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας υποστήριξε πως προ τριετίας «η εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς ήταν διάσπαρτη. Ένας αναμεταδότης περιστρεφόταν ασκόπως και κενός στο Διάστημα, ενώ αρμοδιότητες που είχαν γεννηθεί, δεν είχαν βρει τον δρόμο της νομοθέτησης, με αποτέλεσμα να μην ασκούνται από κανέναν». Πρόσθεσε πως η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει, όπως προκύπτει και από την ίδρυση του ΕΛΔΟ.
Πρώτος πρόεδρος του ΕΛΔΟ είναι ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος σύμφωνα με τη Wikipedia «εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος».
Ο κ. Κριμιζής, στη σύντομη παρέμβασή του, υποστήριξε πως από τις αρχές της δεκαετίας του '80 προσπαθεί να πείσει τις πολιτικές ηγεσίες στη χώρα μας για την ανάγκη ίδρυσης ενός τέτοιου οργανισμού. Πρόσθεσε πως «η κουλτούρα της εργασίας ως ομάδα είναι σπάνια. Μας αρέσει να ηρωοποιούμε το άτομο. Και όμως οι προηγμένες κοινωνίες που προσπαθούμε να φτάσουμε λειτουργούν με την έννοια της ομάδας. Ελπίζουμε να ενσωματώσουμε την κουλτούρα της ομάδας στον ΕΛΔΟ και να δημιουργήσουμε μια τέτοια κοιτίδα στη χώρα μας».
Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ τοποθετείται ο κ. Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, σμήναρχος εν αποστρατεία. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλειος Κωστόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεώργιος Μαντζούρης, πλωτάρχης Αθανάσιος Πότσης και Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, διευθύνων σύμβουλος του Hellas Sat.