Μοσκοβισί: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα

«Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα», σημειώνει ο ευρωπαίος Επίτροπος. Πρέπει να δουλέψουμε μέρα, βράδυ. Οι γρίφοι που έμειναν προς... απάντηση.

Μοσκοβισί: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα

Βρυξέλλες, αποστολή

«Ενθαρρύνω τους πάντες να εργαστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα», είπε σήμερα ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί την επομένη των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και έτσι θα ζητήσει διπλή περικοπή αφορολογήτου και συντάξεων, χωρίς μάλιστα την εφαρμογή αντιμέτρων, το 2019.

Η Κομισιόν, όπως είναι γνωστό εκτιμά ότι θα καλυφθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος και επομένως θα πρέπει απλώς να τηρηθεί η συμφωνία η οποία προβλέπει περικοπή των συντάξεων το 2019 και εφαρμογή αντίμετρων και μείωση του αφορολογήτου το 2020 με παράλληλη, επίσης, εφαρμογή των προβλεπόμενων αντίμετρων.

«Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Γενικά, ο κοινοτικός επίτροπος είπε πως είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να αρχίσουμε να γράφουμε μια νέα ιστορία για την Ελλάδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι. Προειδοποίησε όμως ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ημέρα, χρειάζεται πολύ δουλειά, πρωί μεσημέρι βράδυ, δεν υπάρχουν διακοπές ή Πάσχα».

Ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε τέσσερα βήματα έως το καλοκαίρι, ξεκινώντας από την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και φτάνοντας έως την ανάγκη να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα τόνισε ότι 99 ημέρες πριν το Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει:

1. Να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα έως τον Μάιο και να υπάρξει Staff Level Agreement

2. Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα ούτε κάτι που να μοιάζει με πρόγραμμα»

3. Να καταρτιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας

4. Να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις υποσχέσεις τους για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει Plan B στην περίπτωση καθυστερήσεων ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί είπε «δεν είμαι άνθρωπος των Plan B, είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» και παροχών μέσω των οποίων θα αθετούνται μνημονιακές δεσμεύσεις ή μεταρρυθμίσεις, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και ο λαός αποφασίζει αλλά «οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί από το κράτος και όχι τις κυβερνήσεις».

Οι δυο γρίφοι

Ουσιαστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος έθεσε νέους γρίφους που σχετίζονται με τις διαφορετικές εκτιμήσεις Κομισιόν και ΔΝΤ, ένα χρόνιο πρόβλημα που όπως έχουμε γράψει δεν αναμένεται να επιλυθεί πριν τον Μάιο και που επίσης υπάρχει πιθανότητα να μην επιλυθεί, με το ΔΝΤ να παραμένει ένα ερωτηματικό. Ο επίτροπος εξέφρασε για άλλη μια φορά τη πεποίθηση του ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει και θα είναι ρεαλιστικό ως προς τις προβλέψεις. Αποψη που ακούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ο δεύτερος γρίφος του κ. Μοσκοβισί έχει να κάνει με την πιθανότητα Plan B και καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ο γάλλος επίτροπος τοποθετήθηκε έξυπνα προσφέροντας την προσωπική του άποψη και λέγοντας ότι είναι από την φύση του αισιόδοξος άνθρωπος, δεν πιστεύει στα Plan B και ότι είναι σίγουρος ότι το 3ο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποφεύγοντας ωστόσο να είναι κάθετος ως προς τον χρόνο.

Για να γυρίσει η Ελλάδα νέα σελίδα, ανέφερε ο επίτροπος, πρέπει τις επόμενες 99 μέρες να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα τον Μάιο ώστε το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου να ολοκληρώσει το staff level agreement. Συγχρόνως θα τρέχουν και οι διαπραγματεύσεις για την μετά μνημόνιο εποχή που όπως γνωρίζουμε ήδη δεν θα είναι νέο δανειακό πρόγραμμα (μνημόνιο) που θα απαιτεί νέες ψηφοφορίες από τα κράτη μέλη. Σημείωσε δεν πως είναι σημαντικό η Ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο και να αποκτήσει το ownership του όποιου πλαισίου αποφασιστεί στην μετά μνημόνιο εποχή. Εστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για οποιαδήποτε πισωγυρίσματα λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις είναι του κράτους και όχι της κάθε κυβέρνησης, λέγοντας σαφώς ότι όποιο κόμμα και αν είναι στην εξουσία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί όρους που έχουν περάσει από την ελληνική βουλή.

Με αυτό τον τρόπο οι χώρες μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v