Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2020 θα βρίσκεται στο 13,4% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, υποστήριξε η Εφη Αχτσιόγλου, στην τοποθέτησή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στάθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:
-Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Ν.4387/16 επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και προκλήσεων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος που σχετίζονται με τη συνταξιοδότηση, όπως ήταν οι οικονομικές ανισορροπίες και ο υψηλός κατακερματισμός του προηγούμενου ασφαλιστικού συστήματος, οι ανισότητες λόγω των διαφορετικών κανόνων εισφορών και παροχών, τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, η ανεπαρκής διαχείριση του προηγούμενου συστήματος και οι επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης: υψηλά ποσοστά ανεργίας, μείωση των μισθών και αύξηση της μη τυπικής απασχόλησης.
-Οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης είναι η Ισότητα και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δύο αρχές και υλοποιώντας ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη διοικητική μεταρρύθμιση, με την ενοποίηση όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης υπό τον Ε.Φ.Κ.Α., η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 πέτυχε ήδη να εξαλείψει τα ελλείμματα: το πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Ένα σημαντικό σημάδι ανάκαμψης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
-Η μεταρρύθμιση διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, όχι μόνο λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και άλλων μεγεθών όπως η υψηλή ανεργία και ο διαρκώς γηράσκων πληθυσμός της χώρας.